Activiteiten

SMPG oudergroep, Leek – start bij voldoende aanmeldingen

Praktijk Paradijsvogel organiseert de SMPG oudergroep in Leek.

Om ouders te helpen hun begaafde kinderen beter te begrijpen en te ondersteunen.

Met andere ouders van hoogbegaafde kinderen praten over belangrijke thema’s.

 

Deze oudergroep is ontwikkeld door SENG (Supporting Emotional Needs of the Gifted), een organisatie in de Verenigde Staten, die zich al lange tijd inzet voor de zorg voor hoogbegaafde kinderen. Zij zorgen voor toegang tot veel informatie over hoogbegaafdheid en daarnaast trainen zij al jaren groepsbegeleiders voor de oudergroepen. Inmiddels hebben wij ook een getrainde begeleider en kunnen wij starten met oudergroepen.

In 10 bijeenkomsten van anderhalf uur (plus pauze) gaan we met elkaar (maximaal 10 ouderparen) in gesprek over verschillende onderwerpen op het gebied van hoogbegaafdheid bij kinderen. We richten ons op het gezin, om van elkaar onderzoekend te leren over verschillende aspecten van de opvoeding, om zo het emotionele en sociale welbevinden en ontwikkeling van de kinderen te vergroten. Als ouder willen we allemaal dat onze kinderen zichzelf kunnen ontplooien, kunnen groeien en tevreden zijn met wie ze zijn. Hoogbegaafde kinderen hebben op sommige vlakken andere behoeftes om zo tot bloei te kunnen komen. Elk kind is anders, en juist een groep maakt de kans groter dat je aspecten bij elkaar herkent, kunt leren van elkaar.

De begeleiders van de oudergroep stellen zich dan ook niet op als docent, maar begeleiden de groep om tot mooie gesprekken te komen.

Elke bijeenkomst heeft een thema, waarover we praten. Het gaat om de volgende thema’s:
⦁ Kenmerken hoogbegaafdheid
⦁ Communicatie en relaties
⦁ Motivatie en onderpresteren
⦁ Discipline en zelfsturing
⦁ Intensiteit, perfectionisme en stress
⦁ Idealisme, ongelukkig zijn en depressie
⦁ Leeftijdsgenoten, vrienden en gelijkgestemden
⦁ Relaties binnen het gezin
⦁ Normen en waarden, tradities en eigen identiteit
⦁ Succesvol ouderschap

We werken met het boek: De begeleiding van hoogbegaafde kinderen- James Webb. Dit boek krijgt u bij aanmelding thuisgestuurd.

Wanneer: We starten periodiek een nieuwe groep. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de volgende groep zal starten, dit is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen. Als u belangstelling hebt om deel te nemen horen wij dit graag.

Waar: De bijeenkomsten vinden plaats in de zaal bij de praktijkruimte. Mocht het niet mogelijk zijn om fysiek bijeen te komen dat zullen de bijeenkomsten online plaatsvinden.

Kosten: De kosten zijn €495 per ouderpaar, inclusief het benodigde boek.
Choochemleden krijgen een korting van 10%. (graag aangeven als je lid bent van Choochem)

Aanwezigheid: We werken met een groep, en moeten ook kunnen vertrouwen op de aanwezigheid van ieder. Ons verzoek is om, calamiteiten daargelaten, bij elke bijeenkomst aanwezig te zijn.

Aanmelding: Via deze link kunt u zich aanmelden: Aanmelden voor de oudergroep

Organisator: Deze oudergroep wordt georganiseerd door Praktijk Paradijsvogel, Centrum voor hoogbegaafdheid en psychiatrie, in Leek (zie de website van Praktijk Paradijsvogel voor meer informatie)

Word jij ook lid van Choochem?

Als lid van Choochem ondersteun je het zichtbaar maken van informatie en verhalen over hoogbegaafdheid, vanuit christelijke perspectief. Zodat meer mensen de (h)erkenning vinden die ze zoeken. Enkele voordelen van het lidmaatschap:

 

  • 10% korting op activiteiten
  • Toegang tot besloten Facebook-groep met gelijkgestemden
  • Gratis inspirerende webinars
  • Korting op het jaarlijkse symposium