Choochem - even voorstellen bestuur Choochem - vereniging voor hoogbegaafdheid vanuit christelijke visie

Even voorstellen: het bestuur van Choochem

Het bestuur van Choochem faciliteert leden en niet-leden in hun zoektocht naar kennis en inspiratie over hoogbegaafdheid. Alle bestuursleden hebben zelf te maken met hoogbegaafdheid, in hun eigen leven of in hun omgeving. Hieronder stellen ze zich aan je voor.

Bart van Toor – voorzitter Choochem

Choochem - Bart van Toor – voorzitter Choochem“Sinds 2020 ben ik voorzitter van Choochem. Daarvoor was ik secretaris en in totaal zet ik me nu al een aantal jaren in voor de vereniging. Ik hou ervan om te verbinden en om die reden kwam ik ook in het bestuur. Om leden met elkaar in contact te brengen.

In het dagelijks leven werk in als gezinsbehandelaar voor een grote zorgorganisatie. Ik werk in de gezinnen, in de thuissituatie. Alle gezinnen waarbij ik werkzaam ben, zijn betrokken geraakt bij de hulpverlening doordat er opvoedvraagstukken liggen. Bijkomend kan het zijn dat er ontwikkelingsachterstanden zijn opgetreden die de opvoeding of de thuissituatie nog meer onder druk zetten.

Ik woon in Bennekom en leef samen met mijn vrouw en 3 kinderen. Samen opvoeden is intensief en brengt dagelijks een hoop uitdagingen met zich mee. Het is mijn passie om mijzelf, mijn vrouw en mijn kinderen ten volle te leren kennen en begrijpen. Opvoeden gaat voor mij niet alleen maar over ‘wat je erin stopt’. Maar ook hoe het kind, wat hij/zij in zich heeft, zichtbaar kan maken.

Ik heb mijn IQ in 2015 laten testen. In mijn coachingtraject werd me duidelijk dat ik kenmerken van hoogbegaafdheid had. Omdat dit zo nieuw voor me was, was ik op zoek naar zekerheid en duidelijkheid. Toen het uit de test inderdaad zo bleek te zijn, was dit pas een eerste om mezelf opnieuw te leren kennen. Het aanpassingsgedrag had ik in zoveel situaties mij eigen gemaakt, dat ik mezelf met moeite kon laten gelden. Het aanpassen heeft me enorm veel opgeleverd, maar ik merk nu vooral dat mezelf zijn, ten volle, eerlijker is naar mezelf en de ander. Mede om die reden is dit ook veel langer vol te houden. Hiervoor heb ik coaching, spiegelbeelden, rust, tijd, goede boeken, fijne vrienden nodig gehad, en nog steeds nodig.”

Bart is te bereiken via bart@choochem.nl

Choochem - Hanna Pol – secretaris ChoochemHanna Pol – secretaris Choochem

“Na omzwervingen bij verschillende opleidingen en in het bedrijfsleven, kwam ik er in 2015 vrij onverwachts achter dat ik kenmerken van hoogbegaafdheid heb. In mijn zoektocht naar identiteit en zingeving gaf dit de nodige antwoorden. Toch kwam er nog een burn-out aan te pas voor ik het roer echt omgooide.

In de afgelopen jaren heb ik het leven als met kenmerken van hoogbegaafdheid leren waarderen en omarmen. Vanuit die wetenschap heb ik nieuwe keuzes gemaakt voor opleiding en werk. In 2020 ben ik gestart met Zinstap, mijn eigen praktijk voor wandelcoaching en pastorale begeleiding. Hierin komen verschillende passies samen: wandelen in de natuur, beleven van stilte en het begeleiden van mensen met zingevingsvragen.

Vanuit mijn eigen expertise hoop ik een mooie bijdrage te kunnen leveren als bestuurslid van Choochem, met name op het onderwerp kerk en geloof. Daarnaast ben ik sinds 2020 actief als secretaris van Choochem.

Rond hoogbegaafdheid kun je soms behoorlijke worstelingen ervaren. Dat heb ik zelf tijdens mijn zoektocht meegemaakt, maar ik zie het ook in mijn directe omgeving. Soms kan je het gevoel hebben dat onderwijs en kerken en geloofsgemeenschappen niet altijd aansluiten bij de behoeften en beleving van jou, als mens met kenmerken van hoogbegaafdheid. Hoe mooi is het, als dit wel zo is en je als mens op steeds meer plekken in je leven tot bloei mag komen, mét je hoogbegaafde kenmerken! Ik vind het gaaf om daar samen met bestuur en leden van Choochem in op weg te gaan, om elkaar daarin te vinden en te op te bouwen.”

Hanna is te bereiken via hanna@choochem.nl

Choochem - Marjan Dijkstra – (leden)administratie en websiteMarjan Dijkstra – (leden)administratie en website

“Geen lid van het bestuur van Choochem ben ik, maar ik beheer en onderhoud de (leden)administratie en verzorg de website van Choochem en ook de Facebookpagina van Choochem. Ook komen mails aan Choochem via mij binnen. De meeste leden van Choochem hebben al wel eens een mail van mij ontvangen, al is het maar de welkomstmail na het aanmelden als lidmaatschap. Inmiddels doe ik deze taak al 8 jaar met veel plezier.
In eerste instantie ben ik hier in gerold om manlief te helpen toen hij secretaris was van Choochem, gaandeweg werd de functie steeds groter. Vanuit ons bedrijf ‘Dijk en Ruimte’ ondersteun ik Choochem nu professioneel.

De eerste keer dat wij in aanraking kwamen met Choochem waren we net beland in het web van informatie dat over je heen stort als je hoort dat je kind hoogbegaafd is. Veel puzzelstukjes vallen op hun plekje. De leraar van onze oudste zoon wees ons op het feit dat het wel eens kon zijn dat het nodig was voor zoonlief om een klas over te slaan.
Door ouders van een vriendje van hem, die ook al een klas had overgeslagen, werden we meegenomen naar een Meet & Greet-avond in Barneveld. Veel avonden en nieuwe – leuke! – contacten volgden, we herkenden zoveel in verhalen van andere mensen.

In de loop van de tijd hebben we veel over hoogbegaafdheid geleerd, ook later in ons gezin liepen we weer tegen hobbels rond hoogbegaafdheid en passend onderwijs aan. Heel anders weer dan bij de oudste, maar toch ook weer veel herkenning bij andere ouders van hoogbegaafde kinderen.

Het blijft interessant om nieuwe informatie over hoogbegaafdheid op te speuren, via Facebook of andere websites. Graag help ik om dit te delen met anderen, die op zoek zijn naar die puzzelstukjes in hun leven, die ze missen.”

Marjan is bereikbaar via:
mdijkstra@choochem.nl
info@choochem.nl

Choochem - Doortje Wullschleger – bestuurslid ChoochemDoortje Wullschleger – bestuurslid Choochem

Hoogbegaafdheid is een thema waar Doortje als onderwijskundige al lang mee verbonden is. Ze heeft diverse functies in het Primair Onderwijs gehad met betrekking tot hoogbegaafdheid. Werkte op verschillende scholen, waarbij ze beleid maakte rondom hoogbegaafdheid en participeert in netwerken rondom hoogbegaafdheid. Al langere tijd is zij werkzaam als onderwijskundige op het MBO en HBO. Daarnaast heeft zij haar eigen praktijk “Dé Basis onder Wijs”.

Doortje deed tijdens haar studie onderwijskunde onderzoek naar de motivatie van hoogbegaafde leerlingen. Onderwijs is haar passie en van daaruit wil ze zich graag inzetten als bestuurslid voor Choochem en neemt daarvoor de portefeuille opvoeding en onderwijs onder haar hoede. Zij wil haar bijdrage leveren als bestuurslid om te verbinden vanuit geloof en onderwijs en hierin voor kinderen, jongeren en volwassen van betekenis te zijn.

Doortje is bereikbaar via doortje@choochem.nl

 

Choochem - Foppe Zwikstra – penningmeester ChoochemFoppe Zwikstra – penningmeester Choochem

Foppe Zwikstra is zijn gehele loopbaan actief in de financiële sector. Op dit moment is werkzaam bij een vermogensbeheerder waar vooral pensioen- en verzekeringsgelden worden beheerd.Als vader van een hoogbegaafde dochter kwam hij in 2015 in aanraking met Choochem. Met name de website van Choochem, met alle kennis en informatie over hoogbegaafdheid die daarop te vinden is, was in die begin periode de belangrijkste connectie met de vereniging. Na een aantal jaren ‘gewoon’ lid, is hij in 2018 penningmeester van de vereniging geworden; een rol die goed bij hem past, gezien zijn kennis en ervaring. De belangrijkste verantwoordelijkheden van de penningmeester zijn het opstellen van de begroting, het innen van de contributie, het (doen) uitvoeren van betalingen en de financiële verslaglegging.

Foppe is bereikbaar via penningmeester@choochem.nl

Gerelateerde blogs

Inspiratie

Verborgen talenten – een interview

Weg met het label ‘hoogbegaafd’, op naar individuele oplossingen voor kinderen met talent die vastlopen in het reguliere onderwijs, vindt ontwikkelingspsycholoog Lianne Hoogeveen. De afgelopen …

Lees meer
Actueel

Nikolaas Sintobin op Choochem symposium over “Waarheid en geloven”

Wat is juist? Wat is onjuist? Wat is waarheid? Waar geloof je in? Hoe verhoudt geloof en waarheid zich in de tijd waarin we nu …

Lees meer
Inspiratie

Hoogbegaafd geloven – Stilte in de kerk

Toen ik zocht naar een passende illustratie bij dit blog, kwam ik deze plaat van paarden tegen. Het laat precies de inhoud van dit blog …

Lees meer
Persoonlijke verhalen

‘Ik ben dichterbij mezelf gekomen’

Margreet komt er op haar 40e achter dat ze hoogbegaafd is. Margreet Visser (42) heeft zich altijd een beetje anders gevoeld dan haar leeftijdsgenoten. Wanneer …

Lees meer
Actueel

Symposium ‘Geloven & Waarheid’: sprekers en programma

Op 11 maart 2023 organiseert Choochem een Symposium over het thema: ‘Geloven & Waarheid’. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor leden en niet-leden. Hieronder vind je …

Lees meer
Actueel

Radiogesprek over hoogbegaafdheid, autisme, diabetes, kenmerken, geloof, testen en nog veel meer

Een radiogesprek met Dineke van Kooten. Erachter komen dat je hoogbegaafd bent, dat is niet gemakkelijk. Het is een lang en ingewikkeld proces. Dineke van …

Lees meer

Terugblik op Choochemwandeling, Plaggenroute-Tijdkijkerpad, Elspeet/Vierhouten

Zaterdag 15 oktober, 14.00 uur Op een regenachtige middag onderweg naar een parkeerplaats tussen heide en bos, bij een Speelplaats, tussen Vierhouten en Elspeet.Met een …

Lees meer
Inspiratie

Hoogbegaafde leerlingen en cultuureducatie

Minder hoofd en meer hart en handen. Dat hoopt Lizette Mijland bij hoogbegaafde leerlingen met cultuureducatie teweeg te brengen. Ze zag bij haar eigen dochter …

Lees meer
Actueel

Een kleine terugblik op het symposium HB22.

Jaarlijks organiseert  ‘Christelijk HoogbegaafdheidsBeleid’ een bijeenkomst waar met betrokken personen kennis en vaar­­dig­he­den gedeeld en nieuwe kennis opgedaan wordt, om het onderwijs aan en de begeleiding van begaafde christelijke kinderen en …

Lees meer