Kennisbank

Dwars door de pijn

Titel: Dwars door de pijn
Ondertitel: Mijn grillige weg van ziekte naar genezing
Auteur: Dineke van Kooten
Uitgever: Ark media
ISBN: 978-90-33802-70-6

 

Veertien jaar van haar leven is Dineke van Kooten ziek geweest. Inmiddels is dat veertien jaar geleden. Ter voorbereiding op de dag dat het veertien jaar geleden was dat ze genas, heeft ze veertien dagen lang op Facebook een challenge geplaatst: Veertien prachtige foto over het proces rond haar ziekte en genezing met een tekst en gedicht erbij. Ook werden er veertien podcasts geplaatst. De foto’s en gedichten maakten destijds al indruk op mij, en riep vragen bij me op over wat zo’n periode van ziek-zijn en beter worden met iemand doet.
Het bleek het begin te zijn om dit boek te gaan schrijven.

In het boek worden we meegenomen in het ziekteproces bij Dineke. Ze schrijft eerlijk en open over haar ervaringen, zowel medisch gezien als emotioneel gezien, maar ook spiritueel. Niet alleen wat haar eigen proces betreft, maar ook wat het voor anderen betekend heeft.

Deel I heet levensreis. Hierin beschrijft ze het proces van ziek worden en ziek blijven en uiteindelijk genezing en de periode erna. Elk hoofdstuk sluit af met een bijpassend gedicht.
Soms is het een feitelijk verhaal, maar meestal doorspekt met ‘achterafterugblikken’, nadenkertjes, eyeopeners en lessen om van te leren. Daarin betrekt ze niet alleen haar eigen leven, maar ook de impact die haar ziekte heeft gehad op haar partner, haar dochter, familierelaties, vriendschappen en rond haar werk en opleidingen.

Tussen alle chronologische omschrijvingen door vertelt ze over haar ontdekking over haar hoogbegaafdheid. In een grijs blok in hoofdstuk 3 omschrijft ze wat dat is, maar als je goed leest, ontdek je haar hoogbegaafde kenmerken door het hele boek heen.

Als je dan uiteindelijk bij het hoofdstuk ‘genezing’ aankomt, is dat een hele mooie en ontroerende omwenteling, maar je ontdekt dat ze er daarmee nog lang niet is. In de daaropvolgende hoofdstukken komen alle aspecten uit de vorige hoofdstukken weer terug, omdat ook deze aspecten allemaal betrokken zijn bij de impact van de genezing en het ziekteproces.

Daarom is het zo mooi, dat het boek hier niet mee eindigt, maar dat we nog worden meegenomen in een deel II, waarin we levenslessen mee mogen krijgen. Levenslessen die Dineke zelf ervaren heeft, maar ook gericht op de verschillende levenspartners of -situaties in verschillende levensfasen.
Theorie en praktijk gaan hand in hand, en bij alle aspecten kunnen diverse lezers wat leren en ontdekken.

Dit boek is niet gericht op Dineke zelf, maar juist op de lezer. Het is haar levensverhaal, maar ze verwijst naar een mate van heling en genezing ook voor anderen, die op diverse manieren kan voor komen. Ziekte is een belichaming van de onbalans in het ‘zijn’. Er is dan geen harmonie tussen geest, ziel en lichaam. Haar boodschap: ga op zoek naar niet alleen genezing van lichaam, maar naar een genezing van je hele bestaan.

Marjan Dijkstra | (leden)adminstratie en website Choochem