Kennisbank

Hoogbegaafde volwassenen. Zet je gaven intelligent en positief in.

Titel: Hoogbegaafde volwassenen. Zet je gaven intelligent en positief in.
Auteurs: Noks Nauta en Rianne van de Ven (redactie).
ISBN 9789491757440.

 

‘Ik heb me altijd een beetje raar gevoeld. Niet verkeerd of slecht, maar een beetje raar. Ik wist dat ik anders was dan veel mensen in mijn omgeving, maar wat dat rare was, wist ik niet.’ Een uitspraak van een van de schrijvers zelf, die goed duidelijk maakt hoe de zoektocht van hoogbegaafde volwassenen vaak begint. Als blijkt dat dit gevoel van anders zijn te maken heeft met hoogbegaafdheid, vallen puzzelstukjes op zijn plaats en kan het zelfbeeld verder worden ingekleurd. Keuzes kunnen worden gemaakt, zowel op persoonlijk vlak als op het gebied van werk. Want hoogbegaafdheid is een manier van zijn die invloed heeft op alle aspecten van het leven, je hebt het niet maar je bent het.

Noks Nauta en Rianne van der Ven zijn er prima in geslaagd om samen met diverse experts op het gebied van coaching van volwassen hoogbegaafden een informatief en toegankelijk boek te schrijven. De schrijvers gaan in het eerste deel in op wat hoogbegaafdheid precies is en hoe het kan worden vastgesteld en herkend. Ze vermijden daarbij herhaling van al te veel modellen die momenteel in tal van boeken verschijnen en uitgelegd worden, maar kiezen een originele invalshoek door te starten met de belangrijkste vragen die volwassenen stellen die hoogbegaafd blijken te zijn, bijvoorbeeld: waarom voel ik me anders, waarom hebben anderen kritiek op mij en waarom ben ik zo eenzaam? Uitgebreid wordt ingegaan op het Delphi-model en op het laten testen van je intelligentie als volwassene. Waardevol is ook de bespreking van enkele modellen en psychologische theorieën, die kunnen helpen om beter om te gaan met je hoogbegaafdheid. Denk hierbij aan de kerntalentenmethode en copingstijlen.

Deel twee van het boek gaat over het leven als hoogbegaafde: Hoe kun je goede vriendschappen sluiten? Hoe ga je om met conflicten op je werk en hoe maak je goede keuzes? Een waardevol hoofdstuk gaat over hoe leren bij hoogbegaafden verloopt en waar ze in een gewone studie tegenaan kunnen lopen. Hooggevoeligheid is eveneens een thema en terecht, want ook mijn ervaring is dat dit een van de onderwerpen is die vaak aan de orde komen in een gesprek met een hoogbegaafde die op zoek is naar zijn eigen identiteit. Het is van groot belang dat hoogbegaafden hun gevoeligheid begrijpen en deze positief kunnen inzetten. Het boek eindigt met een hoofdstuk over de zoektocht naar een passende hulpverlener waarbij verschillende vormen van hulp langskomen zoals psychoanalyse en coaching.

Ik ben blij met dit boek omdat ik er vaak tegenaan liep dat ik als onderzoeker hoogbegaafden testte en daarna de vraag kreeg: Welk boek raad je me aan? Ik kwam met diverse boeken, maar miste een soort overzichtswerk waarin praktische tips staan en waarin een goed verschil wordt gemaakt tussen feiten die daadwerkelijk onderzocht zijn en ‘feiten’ die op internet een eigen leven zijn gaan leiden. Denk bijvoorbeeld aan hardnekkige 16%. Er wordt al jarenlang gesuggereerd dat maar 16% van de hoogbegaafden een academische opleiding zou hebben afgerond. De bron hiervan blijkt nergens te vinden.

Goed werk dus, dit boek. Ik zal het in ieder geval aanraden aan elke volwassene die net ontdekt heeft hoogbegaafd te zijn. Goed werk ook van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) die leaflets uitbrengen over diverse onderwerpen en steeds ingangen vinden om met nieuw onderzoek te komen. Er ligt mijn inziens nog een groot gebied braak rond de wereld van hoogbegaafde volwassenen en er wordt nu zichtbaar aan de weg getimmerd!

 

Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Dotado test volwassenen en kinderen op hoogbegaafdheid.