Kennisbank

Interview in BEAM over hoogbegaafdheid

Op Facebook spotten wij het volgende interview, waarin een hoogbegaafd meisje verteld hoe ze met haar hoogbegaafdheid omgaat én daarin ook met haar geloof:“Speelt jouw hoogbegaafd-zijn een rol in de manier waarop je gelooft?”

 “Waarom kan ik niet gewoon op een normale school zitten?”

Omdat Choochem steeds vaker vragen binnenkrijgt van/over jongeren die door hun hoogbegaafdheid worstelen met het geloof, leek het ons mooi om dit artikel ook op onze website te delen.
Zodat duidelijk mag zijn, dat het helemaal niet gek is om te worstelen met geloofsvragen, juist niet als je hoogbegaafd bent.

Else is hoogbegaafd: “Ik lever met liefde 20 IQ-punten in”

Iedere jongere heeft een verhaal. Maar wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen aan de ander te stellen? Nou, dat kan hier. Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen die jij via Instagram hebt ingestuurd. Vandaag spreken we met Else, zij is hoogbegaafd.

Fleur: “Wat is hoogbegaafdheid precies?”

“Er worden verschillende theorieën gebruikt, maar over het algemeen wordt er gekeken naar je IQ. Dit wordt gemeten door een IQ-test. De gemiddelde IQ is 100, als je IQ boven 130 is ben je officieel hoogbegaafd. Mijn eigen IQ weet ik niet precies, er kwam uit de test dat ik zeer hoogbegaafd was, maar een exact IQ konden ze niet geven. Daarnaast zijn hoogbegaafden vaak autonoom, creatief en gevoeliger voor prikkels. Ik ben zelf ook hoogsensitief, dit betekent dat ik erg gevoelig ben voor drukke dingen. Ik heb mijn slaap dus hard nodig.”

Lees meer van dit interview op de pagina van BEAM