Kennisbank

‘Je moet eens wat minder perfectionistisch zijn!’

‘Je moet eens wat minder perfectionistisch zijn!’

Hoe vaak krijgen mijn cliënten die opmerking niet om de oren geslagen? En eerlijk gezegd is mij deze opmerking ook regelmatig naar mijn hoofd geslingerd. Maar wat wil een ander daar nu eigenlijk mee zeggen? En wat brengt het bij jezelf teweeg als je dit maar vaak genoeg hoort? Doe ik dan zo moeilijk? Wil ik het té goed doen? Kan ik niet tegen fouten? Misschien is dat er ook.
Het doet in ieder geval pijn als anderen jouw lat omlaag proberen te brengen. Jij gaat er immers met liefde en aandacht mee om, het is jou veel waard en je bent er betekenisvol mee bezig. De vraag is: gaat het hier dan wel om perfectionisme?

Het woord perfectionisme (een van de zijnskenmerken van hoogbegaafdheid) heeft vaak een negatieve lading. Je gaat voor perfectie en al het andere is niet goed genoeg. Arrogantie wordt daar ook mee geassocieerd. Vanuit dat negatieve beeld van perfectionisme denkt men dat je, om het punt van perfectie te bereiken, extreem veel moeite moet doen en een onevenredige hoeveelheid tijd moet investeren om het verschil te maken tussen een 8 en een 10. Mensen om jou als ‘de perfectionist’ heen worden al moe al ze naar je kijken en zullen vaak niet nalaten dit in de onderstroom te laten merken. Perfectionisme kan er inderdaad ook zo uitzien en zelfs omslaan naar dwangmatig handelen. Angst is dan de voedingsbodem.

Maar er kan ook iets anders spelen. Iets in jou waar de ander geen zicht op heeft, doordat hij je met zijn eigen gekleurde bril bekijkt. Vanuit zijn eigen perspectief, waarden en overtuigingen. Wat nou als jij met weinig of beperkte moeite tot perfectie komt op bepaalde vlakken in jouw leven? Of beter gezegd: extreem hoge kwaliteit kan bieden. Jij ziet snel hoe je die hoge kwaliteit en resultaten kan bereiken en welke stappen daarvoor gezet kunnen worden. Jij bent hier zeer goed in, je kan excelleren, vliegen en daardoor genieten. Als je dat kan op een bepaald gebied, dan heb je daar waarschijnlijk een uitzonderlijk groot talent voor! Het lastige is dat anderen zonder dat talent zich niet zomaar kunnen voorstellen dat jij dit met ‘gezonde moeite’ kan bereiken. Er ontstaat dan oordeel of misschien wel bezorgdheid over dat je te hard aan het lopen bent. Als je onzeker bent over jezelf en de mening van een ander heel belangrijk vindt, dan raak je daarvan aan de wiebel.

Lees de rest van het artikel op de site van Praktijk Extralent

Dit artikel werpt een andere blik op dat wat wij vaak zien als perfectionisme en wat de gevolgen ervan zijn als we perfectionisme verkeerd framen. We hebben leiders met lef nodig die op een andere manier durven te kijken naar perfectionistisch gedrag. Dit kan jou als leider/ leidinggevende of jou als ‘de perfectionist’ een hoop opleveren.

Auteur: Hanneke Reitsma, eigenaresse van Praktijk Extralent