Jaarlijks werken scholen, wetenschappers en pabostudenten met het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) samen om wetenschappelijke thema’s toegankelijk te maken voor het basisonderwijs. Deze onderzoeksthema’s worden gekozen uit wetenschappelijke doorbraken van wetenschappers van de Radboud Universiteit.
Rondom ieder thema (drie in totaal) wordt een projectteam samengesteld, waarin twee basisscholen, pabostudenten van de HAN en wetenschappers, onder leiding van het WKRU, samenwerken. Zij ontwikkelen een activiteitenprogramma binnen de didactiek van onderzoekend leren. Een van de thema’s die vorig jaar centraal stond op jenaplanschool Roncalli en montessorischool de Binnenstad was ‘Netwerken in het brein’. In dit artikel laten we zien hoe het wetenschappelijke onderwerp vertaald is naar een project onderzoekend leren op de Roncallischool.
Dit artikel van Marieke Peeters, Arjan de Brouwer, Hans van Bokhoven, Remco Ulrich, Esther van Dalen, Gertjan Goeree, Jan van Baren-Nawrocka gaat in op hoe je een onderzoek kunt vertalen naar activiteiten in de klas.
De verschillende activiteiten worden opgedeeld in een aantal subthema’s, gebaseerd op de verschillende hersengebieden. Diverse tips rond materialen, achtergrondinformatie en filmpjes ontbreken niet in het artikel.