Titel: Wat is jouw talent
Auteur: Gloria van Donge
Uitgever: 248media
ISBN: 9789079603541
Samenvatting
Het boek is geschreven door de Australische auteur Gloria van Donge. Het is een serie van 5 boekjes, waar vijf verschillende jachtluipaarden centraal staan. Het zal zeer herkenbaar zijn voor ouders die te maken hebben met (hoog)begaafde kinderen of leerkrachten. Een mooie aanwinst op het gebeid van kinderboeken rondom (hoog)begaafdheid.
Het boek
Het boek bestaat uit vijf verschillende verhalen. Het eerste verhaal heeft de titel: ‘Wie niet weg is, is gezien’ waar het jachtluipaard Chelsea centraal staat. Zij krijgt energie van creativiteit en heeft een levendige fantasie.
Het tweede verhaal gaat over Chadwick, hij is sportief en wil graag dat zijn vriendje mee doet en gaat zich daardoor aanpassen, maar komen zijn eigen talenten er dan nog wel uit? Leuk dat er ook een echte doe-opdracht bij staat.
Het derde verhaal gaat over Christina die heel erg precies is en het moeilijk vindt om fouten te maken. Lukt het haar om toe te laten dat ze ook fouten mag maken en daardoor niet meteen mislukt is?
Het vierde verhaal gaat over Chevron die erg leergierig is en deze ontdekkingen graag wil delen, maar zit iedereen daar ook op te wachten? Mooie opdracht over het verzamelen, iets waar leergierige kinderen (en volwassenen) hun ei in kwijt kunnen.
Als laatste gaat het over Charlotte die een sterke intuïtie heeft ontwikkeld en erg empatisch is. Alles komt hard binnen en haar sterke rechtvaardigheidsgevoel spelt haar parten in contacten met anderen. Lukt het haar de aansluiting te vinden die zij ook zo nodig heeft in het leven?
Bij ieder verhaal staan er keuzeopdrachten, activiteiten en onderzoeksvragen en een stukje voor de ouders, wat mijns inziens ook door professionals gebruikt kan worden. Er zijn ontzettend veel aanknopingspunten om met kinderen in gesprek te gaan naar aanleiding van dit boek.
Conclusie
Een kinderboek dat goed gebruikt kan worden om herkenning te vinden voor jonge hoogbegaafde kinderen en hierover het gesprek aan te gaan met ze. Het zou voor basisscholen een aanwinst zijn om dit boek voor te lezen, het onderwerp hoogbegaafdheid op een speelse manier bespreekbaar te maken en er met het (hoog)begaafde kind over door te praten. De keuzeopdrachten, activiteiten, onderzoeksvragen en stukje voor de ouders maken dat dit zeer geschikt is om te gebruiken.
Doortje Wüllschleger
Bestuurslid Choochem