Marije deelt haar reis: ‘zodat het voor anderen makkelijker wordt’

Wat begon als een zoektocht naar zo veel mogelijk informatie over hoogbegaafdheid om haar eigen zoon te begrijpen en helpen, liep uit in een veel grotere missie. “Ik wil dat de reis die wij als gezin hebben doorgemaakt voor andere kinderen en gezinnen iets makkelijker wordt.”

Marije Hofland, auteur van het boek “Een intense reis” en maker van de gelijknamige podcast, deelt graag haar verhaal. Hoewel ze altijd al wel wist dat ze zelf een hoog IQ had, kwam haar echte kennismaking met hoogbegaafdheid pas toen haar zoontje al snel vastliep op school. In eerste instantie zag ze daarin geen relatie met zijn hoge intelligentie, omdat ze geen zicht had op de zijnskenmerken die horen bij begaafdheid.

Vastgelopen op school

Op de eerste twee basisscholen liep het continu heel stroef en zat hij niet goed in z’n vel. De derde school constateerde al snel dat hij voorliep en adviseerde om een intelligentieonderzoek te laten doen. “School zag een compleet ander kind dan wij thuis. Orthopedagogen hadden geen kennis van hoogbegaafdheid en zochten het toch in andere hoeken.” Zo werd een onderzoek naar ADHD of autisme geadviseerd en in een later stadium ook het gebruik van medicatie voor ADHD. “Je wilt als ouder het allerbeste voor je kind, als hij maar krijgt wat hij nodig heeft. Maar het voelde eigenlijk al niet passend. Op school had hij er last van, maar thuis was hij in zijn element.”

Uiteindelijk liep het helemaal uit de hand en kwam haar zoon thuis te zitten, nadat school zich handelingsverlegen had verklaard.
“Ik ben me erin gaan verdiepen en ben alles gaan lezen wat los en vast zat. Ik heb boeken gelezen, webinars gevolgd in binnen en- buitenland. Echt kennis opslurpend op zoek naar de sleutel waarmee ik mijn kind gelukkig kon maken.”
Dat was ook het moment dat ze de zijnskant van het begaafd zijn ontdekte en herkende. “Toen ontdekte ik dat dit bij begaafdheid hoort. De overexcitabilities, heel intens zijn, niet kunnen blijven zitten en snel afgeleid zijn…”

Een intense reis

Ook als ouders gaat zoiets niet in je koude kleren zitten. Marije kwam thuis te zitten met een burn-out. Als verwerking besloot ze alles op te schrijven. Maar na twee weken schrijven wist ze: “ik ga het zo opschrijven dat ik het ook met andere ouders kan delen. Dit wordt het boek waarvan ik zelf had gewild dat ik het had kunnen lezen, op het moment dat we hoorden dat er sprake is van hoogbegaafdheid. Om te beseffen wat er allemaal bij hoort. Dat wij niet raar zijn en dat er meer zijn die eenzelfde soort verhaal hebben. Dat je er niet allemaal alleen voor staat.”

Het boek kwam uit, maar daar bleef het niet bij. Inmiddels bestaat ook de podcast met dezelfde naam: ‘Een intense reis’.
“De podcast is een kans om laagdrempelig mensen te kunnen helpen, op een manier die heel toegankelijk is en niet veel geld kost. Ik mag gesprekken hebben met mensen die heel veel kennis hebben op dit gebied. Nu kan ik alle vragen stellen die nog over waren, nadat ik de boeken gelezen had. Ik miste soms nog stukjes en die stonden niet in het boek. En nu kan ik die vragen zelf stellen!”

Missie

Gasten schuiven graag aan en Marije herkent de missie die ze delen en waar ze zelf ook vol passie over vertelt.
“Ik wil dat er iets verandert, dat er passend onderwijs komt voor hoogbegaafde kinderen. En dat de reis die wij als gezin hebben doorgemaakt voor andere kinderen en gezinnen iets makkelijker wordt.”

Vanuit diezelfde missie heeft ze op haar website een prachtig overzicht gemaakt met interessante podcasts én een uitgebreide boekenlijst met relevante informatie over hoogbegaafdheid.
“Ik wil ouders, jongeren, gezinnen en leerkrachten de juiste kant op helpen. Soms gaat dat via mijn boek of podcast en soms ook niet. Dan heeft een andere podcast een invalshoek of onderwerp die verder helpt. Alle podcasts waar ik naar geluisterd heb, kunnen dus ook waardevol zijn voor anderen die op zoek zijn naar informatie. Hetzelfde geldt voor de boekenlijst op mijn site. Het gaat erom dat de zoektocht wat makkelijker wordt voor anderen.”

Niet alleen

Inmiddels gaat het met haar zoon heel goed. Hij zit nu op het tweetalige VWO en komt voor het eerst lachend uit school. “Hij gaat zonder morren aan zijn huiswerk en heeft goede executieve functies. Hij is zelf erg gemotiveerd om er iets van de maken”.

Marije wil graag nog wat meegeven aan anderen die nog aan het begin van de zoektocht staan: “Vertrouw op je intuïtie. Als dingen niet kloppend voelen voor jezelf, ga dan op zoek naar informatie die wel kloppend voelt. Als wij achteraf het verkeerde besluit hadden genomen, ging dat altijd om iets waar we vooraf al van dachten: het voelt niet goed. Je kent zelf je kind het beste.”

“Blijf niet alleen staan, als ouders ook niet. Zorg ervoor dat je je eigen groep mensen om je heen hebt, die begrijpen waar je doorheen gaat. Omdat ze zelf begaafd zijn of dezelfde reis doormaken met hun kinderen. Het maakt zoveel verschil dat je ergens terecht kunt waar je niet veroordeeld wordt, maar waar je gewoon je verhaal kwijt kunt.”

Op de website van Marije (www.eenintensereis.nl) vind je heel veel informatie over hoogbegaafdheid, inclusief een boekenlijst en een overzicht van interessante podcasts. Je vindt hier ook meer informatie over haar eigen boek en een link naar de podcast van Marije.

Gerelateerde blogs

Actueel

Ook dat hoogbegaafde kind in de klas heeft extra aandacht nodig

Deze kinderen zijn zoals ik, ze begrijpen mij Ieder kind wil onderwijs dat bij hem of haar past, óók hoogbegaafde kinderen, betoogt Sanne van Griensven, ...
Lees meer
Actueel

Hoogbegaafde kan terugvallen op jubilerend Choochem

Aandacht voor hoogbegaafde kinderen: daarvoor werd Choochem, christelijke vereniging voor hoogbegaafdheid, opgericht. Nu, 25 jaar later, is de situatie volgens voorzitter Bart van Toor beter. ...
Lees meer
Actueel

Reacties op het symposium 2024

In het kader van de winactie op het symposium vroegen wij Choochemleden hun ervaringen met Choochem te delen. Of beter gezegd: wat  verbindt hen met ...
Lees meer
Actueel

Nominatie Vrouw in de Media Award – missie voor hoogbegaafdheid

Genomineerden Vrouw in de Media Award 2023 Gelderland bekend Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd op radio, televisie, in kranten en in digitaal nieuws. Met de ...
Lees meer
Persoonlijke verhalen

Van Trauma naar Heling

Een terugblik van één van de deelnemers van het jubileumsymposium “Hoogbegaafdheid en geloven: leg jij de verbinding?”, zaterdag 27 januari 2024, in Amersfoort. Tijdens het ...
Lees meer
Actueel

Terugblik symposium “Hoogbegaafdheid en geloven: leg jij de verbinding?”

Op 27 januari 2024 vierden we met elkaar de verjaardag van Choochem. De Bergkerk in Amersfoort was de ontmoetingsplek voor deze dag. Leden en overige ...
Lees meer
Actueel

25 jaar Choochem | Een reis langs alle voorzitters

Choochem bestaat 25 jaar op 27 januari 2024. De vereniging is opgericht in 1999. Wie zaten er allemaal in het bestuur? Wat deden zij met ...
Lees meer
Actueel

HB Connect – voor hoogbegaafde (bijna-) uitvallers

Ben of ken jij een uitgevallen jongere die andere hoogbegaafde jongeren wil ontmoeten en meer wil weten wat hoogbegaafdheid voor hem-/haarzelf inhoudt? Sovee Amersfoort heeft een ...
Lees meer
Inspiratie

Ontmoeting Choochem december 2023

Donderdag 28 december 2023 was er een ontmoeting georganiseerd vanuit Choochem. Een event waar ik altijd weer naar uitkijk. Meestal probeer ik de rit er ...
Lees meer