Marije deelt haar reis: ‘zodat het voor anderen makkelijker wordt’

Wat begon als een zoektocht naar zo veel mogelijk informatie over hoogbegaafdheid om haar eigen zoon te begrijpen en helpen, liep uit in een veel grotere missie. “Ik wil dat de reis die wij als gezin hebben doorgemaakt voor andere kinderen en gezinnen iets makkelijker wordt.”

Marije Hofland, auteur van het boek “Een intense reis” en maker van de gelijknamige podcast, deelt graag haar verhaal. Hoewel ze altijd al wel wist dat ze zelf een hoog IQ had, kwam haar echte kennismaking met hoogbegaafdheid pas toen haar zoontje al snel vastliep op school. In eerste instantie zag ze daarin geen relatie met zijn hoge intelligentie, omdat ze geen zicht had op de zijnskenmerken die horen bij begaafdheid.

Vastgelopen op school

Op de eerste twee basisscholen liep het continu heel stroef en zat hij niet goed in z’n vel. De derde school constateerde al snel dat hij voorliep en adviseerde om een intelligentieonderzoek te laten doen. “School zag een compleet ander kind dan wij thuis. Orthopedagogen hadden geen kennis van hoogbegaafdheid en zochten het toch in andere hoeken.” Zo werd een onderzoek naar ADHD of autisme geadviseerd en in een later stadium ook het gebruik van medicatie voor ADHD. “Je wilt als ouder het allerbeste voor je kind, als hij maar krijgt wat hij nodig heeft. Maar het voelde eigenlijk al niet passend. Op school had hij er last van, maar thuis was hij in zijn element.”

Uiteindelijk liep het helemaal uit de hand en kwam haar zoon thuis te zitten, nadat school zich handelingsverlegen had verklaard.
“Ik ben me erin gaan verdiepen en ben alles gaan lezen wat los en vast zat. Ik heb boeken gelezen, webinars gevolgd in binnen en- buitenland. Echt kennis opslurpend op zoek naar de sleutel waarmee ik mijn kind gelukkig kon maken.”
Dat was ook het moment dat ze de zijnskant van het begaafd zijn ontdekte en herkende. “Toen ontdekte ik dat dit bij begaafdheid hoort. De overexcitabilities, heel intens zijn, niet kunnen blijven zitten en snel afgeleid zijn…”

Een intense reis

Ook als ouders gaat zoiets niet in je koude kleren zitten. Marije kwam thuis te zitten met een burn-out. Als verwerking besloot ze alles op te schrijven. Maar na twee weken schrijven wist ze: “ik ga het zo opschrijven dat ik het ook met andere ouders kan delen. Dit wordt het boek waarvan ik zelf had gewild dat ik het had kunnen lezen, op het moment dat we hoorden dat er sprake is van hoogbegaafdheid. Om te beseffen wat er allemaal bij hoort. Dat wij niet raar zijn en dat er meer zijn die eenzelfde soort verhaal hebben. Dat je er niet allemaal alleen voor staat.”

Het boek kwam uit, maar daar bleef het niet bij. Inmiddels bestaat ook de podcast met dezelfde naam: ‘Een intense reis’.
“De podcast is een kans om laagdrempelig mensen te kunnen helpen, op een manier die heel toegankelijk is en niet veel geld kost. Ik mag gesprekken hebben met mensen die heel veel kennis hebben op dit gebied. Nu kan ik alle vragen stellen die nog over waren, nadat ik de boeken gelezen had. Ik miste soms nog stukjes en die stonden niet in het boek. En nu kan ik die vragen zelf stellen!”

Missie

Gasten schuiven graag aan en Marije herkent de missie die ze delen en waar ze zelf ook vol passie over vertelt.
“Ik wil dat er iets verandert, dat er passend onderwijs komt voor hoogbegaafde kinderen. En dat de reis die wij als gezin hebben doorgemaakt voor andere kinderen en gezinnen iets makkelijker wordt.”

Vanuit diezelfde missie heeft ze op haar website een prachtig overzicht gemaakt met interessante podcasts én een uitgebreide boekenlijst met relevante informatie over hoogbegaafdheid.
“Ik wil ouders, jongeren, gezinnen en leerkrachten de juiste kant op helpen. Soms gaat dat via mijn boek of podcast en soms ook niet. Dan heeft een andere podcast een invalshoek of onderwerp die verder helpt. Alle podcasts waar ik naar geluisterd heb, kunnen dus ook waardevol zijn voor anderen die op zoek zijn naar informatie. Hetzelfde geldt voor de boekenlijst op mijn site. Het gaat erom dat de zoektocht wat makkelijker wordt voor anderen.”

Niet alleen

Inmiddels gaat het met haar zoon heel goed. Hij zit nu op het tweetalige VWO en komt voor het eerst lachend uit school. “Hij gaat zonder morren aan zijn huiswerk en heeft goede executieve functies. Hij is zelf erg gemotiveerd om er iets van de maken”.

Marije wil graag nog wat meegeven aan anderen die nog aan het begin van de zoektocht staan: “Vertrouw op je intuïtie. Als dingen niet kloppend voelen voor jezelf, ga dan op zoek naar informatie die wel kloppend voelt. Als wij achteraf het verkeerde besluit hadden genomen, ging dat altijd om iets waar we vooraf al van dachten: het voelt niet goed. Je kent zelf je kind het beste.”

“Blijf niet alleen staan, als ouders ook niet. Zorg ervoor dat je je eigen groep mensen om je heen hebt, die begrijpen waar je doorheen gaat. Omdat ze zelf begaafd zijn of dezelfde reis doormaken met hun kinderen. Het maakt zoveel verschil dat je ergens terecht kunt waar je niet veroordeeld wordt, maar waar je gewoon je verhaal kwijt kunt.”

Op de website van Marije (www.eenintensereis.nl) vind je heel veel informatie over hoogbegaafdheid, inclusief een boekenlijst en een overzicht van interessante podcasts. Je vindt hier ook meer informatie over haar eigen boek en een link naar de podcast van Marije.

Gerelateerde blogs

Inspiratie

Snel en veel denken

Hoogbegaafde jongeren hebben ruimte nodig om vragen te kunnen stellen   In ‘De Waarheidsvriend’, de wekelijkse uitgave van de Gereformeerde Bond, van 16 maart 2023, …

Lees meer
Inspiratie

Verborgen talenten – een interview

Weg met het label ‘hoogbegaafd’, op naar individuele oplossingen voor kinderen met talent die vastlopen in het reguliere onderwijs, vindt ontwikkelingspsycholoog Lianne Hoogeveen. De afgelopen …

Lees meer
Actueel

Nikolaas Sintobin op Choochem symposium over “Waarheid en geloven”

Wat is juist? Wat is onjuist? Wat is waarheid? Waar geloof je in? Hoe verhoudt geloof en waarheid zich in de tijd waarin we nu …

Lees meer
Inspiratie

Hoogbegaafd geloven – Stilte in de kerk

Toen ik zocht naar een passende illustratie bij dit blog, kwam ik deze plaat van paarden tegen. Het laat precies de inhoud van dit blog …

Lees meer
Persoonlijke verhalen

‘Ik ben dichterbij mezelf gekomen’

Margreet komt er op haar 40e achter dat ze hoogbegaafd is. Margreet Visser (42) heeft zich altijd een beetje anders gevoeld dan haar leeftijdsgenoten. Wanneer …

Lees meer
Actueel

Symposium ‘Geloven & Waarheid’: sprekers en programma

Op 11 maart 2023 organiseert Choochem een Symposium over het thema: ‘Geloven & Waarheid’. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor leden en niet-leden. Hieronder vind je …

Lees meer
Actueel

Radiogesprek over hoogbegaafdheid, autisme, diabetes, kenmerken, geloof, testen en nog veel meer

Een radiogesprek met Dineke van Kooten. Erachter komen dat je hoogbegaafd bent, dat is niet gemakkelijk. Het is een lang en ingewikkeld proces. Dineke van …

Lees meer

Terugblik op Choochemwandeling, Plaggenroute-Tijdkijkerpad, Elspeet/Vierhouten

Zaterdag 15 oktober, 14.00 uur Op een regenachtige middag onderweg naar een parkeerplaats tussen heide en bos, bij een Speelplaats, tussen Vierhouten en Elspeet.Met een …

Lees meer
Inspiratie

Hoogbegaafde leerlingen en cultuureducatie

Minder hoofd en meer hart en handen. Dat hoopt Lizette Mijland bij hoogbegaafde leerlingen met cultuureducatie teweeg te brengen. Ze zag bij haar eigen dochter …

Lees meer