Sprekers en programma
Op 27 januari 2024 organiseert Choochem een Symposium over ‘Hoogbegaafdheid en geloven’. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor leden en niet-leden. Hieronder vind je informatie over het programma en een korte beschrijving over de sprekers die aan deze dag bijdragen.
PROGRAMMA
Er is binnen dit symposium aandacht voor het 25-jarig bestaan van Choochem.
Rob Favier opent de dag met een muzikale bijdrage. Vervolgens is er aandacht voor de historie van Choochem waarin oud-bestuursleden een rol hebben.
Tijdens de lunch is er tijd om elkaar te ontmoeten.
In de middag geeft Charissa Zijp een lezing over zoeken en gevonden worden in het kader van het aangaan van verbindingen met jezelf en de ander.
In de workshops is er gelegenheid om verder de verbinding aan te gaan. Alice Hendriks zal dit doen aan de hand van kunst. Verdere informatie en de agenda vindt u hieronder:
10:30 uur: Inloop
11:00 uur: Lezing Rob Favier
12:15 uur: Film oud-bestuursleden
12:45 – 13:45 uur: Lunch en ontmoeting
14:00 uur: Lezing Charissa Zijp
14:50 – 15:15 uur: Pauze
15:15 uur: Workshops
Workshop 1 o.l.v. Alice Hendriks. Het creëren van kunst om intuïtief aan de slag te gaan.
Workshop 2 o.l.v. Henk Jochemsen. Gesprek, ontmoeting, verbinding en discussie
Workshop 3: ontmoeting en gesprek.
16:45 – 17:30 uur: Afsluiting Symposium met een borrel na afloop.
Locatie
Bergkerk Amersfoort.
Adres: Doctor Abraham Kuyperlaan 2, 3818, JC Amersfoort
SPREKERS
Rob Favier Zoals velen ontdekt hebben, is Rob Favier een veelzijdig artiest. Zingen, (s)preken, entertainen, schrijven en dichten is wat hij doet. Favier die al op jonge leeftijd bezig was met muziek, trok als achttienjarige door Europa met een full-time band. Hierna begon hij aan de studie theologie die hij met succes afrondde. Inmiddels is hij vele jaren actief als christelijk podiumartiest. Samen met zijn vrouw Els besloot hij zich in te zetten om het Goede Nieuws van God te delen op vele manieren.
Rob Favier staat bekend om zijn unieke en eigenzinnige manier van optreden: een mengeling van liedjes en verhalen, waarbij hij zijn publiek op humoristische wijze confronteert met zijn kijk op God, zichzelf en de mensen om hem heen. Zijn muziekstijl laat zich niet gemakkelijk omschrijven. Het repertoire varieert van pop tot luisterliedjes tot cabaret of iets daar tussenin. Faviers – uitsluitend Nederlandse – teksten worden geprezen om hun poëtische zeggingskracht en taalkundige spitsvondigheid. Humor en kwetsbaarheid zijn terugkerende thema’s in zijn werk. En juist die combinatie maakt dat er iets ontstaat als hij een optreden geeft. Rob Favier is authentiek, wordt persoonlijk en weet hierdoor altijd verbinding te maken met zijn publiek.
Charissa Zijp is getrouwd en moeder van drie kinderen. Als psychiater werkt ze op een polikliniek voor persoonlijkheidsproblematiek bij Altrecht. Daarvoor werkte zij een aantal jaar bij Eleos.
De thema’s hoogbegaafdheid en geloven komt zij zowel privé als in haar werk tegen. In haar werk ontmoet zij veel mensen, die door allerlei oorzaken, worstelen met het maken van verbinding met zichzelf en de ander/Ander.
Niet zelden vinden deze worstelingen hun oorsprong in iemands (hechtings)geschiedenis en in diens vermogen zich te uitten.
Om opnieuw, of voor het eerst een verbinding aan te gaan, je te laten vinden en gevonden worden in een taal die je verstaat, moet er soms heel wat werk verzet worden. Dit vraagt moed, nieuwsgierigheid, aanmoediging en nabijheid.
In dit proces begeleidt Charissa samen met een team, de mensen die op haar pad komen.
Vanuit deze kennis, ervaring en haar eigen omgang met hoogbegaafdheid zal Charissa inzichten delen die voor ons allemaal toepasbaar zijn
Alice Hendriks houdt zich veel bezig met kunst. Het creëren van kunst is volgens haar een mooie uitnodiging om in contact te komen met eigen gevoelens en emoties. Het nodigt en daagt uit om je buiten vastgestelde kaders te begeven en meer intuïtief aan de slag te gaan. Er ontstaat verbinding met dat wat je creëert. Het brengt je bij jouw kern. En daardoor bij de plaats waar Leven ontstaat.
De man en vrouw met kenmerken van hoogbegaafdheid kunnen al hun creativiteit kwijt en worden uitgedaagd in het loslaten van het perfecte plaatje.
In de workshops die Alice geeft komt zij mensen tegen die een reis maken van enige scepsis aan het begin van de workshop, naar het enorm enthousiast worden van een ervaring op verschillende niveaus.
Henk Jochemsen kun je kennen als emeritus-hoogleraar Lindeboomleerstoel aan de VUmc en emeritus-bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de WUR. Hij heeft zich beziggehouden met onder andere: medische ethiek, christelijke ethiek en moleculaire wetenschappen. Hierin heeft hij gewerkt en/of gedoceerd. In zijn werk en in zijn verdere leven is hij met veel grote vragen van het leven in aanraking gekomen. Hij is daarmee een mooie gesprekspartner en vraagbaak.
In deze workshop zal hij een korte inleiding geven over de relatie geloof – verstand. Daarna mogen en kunnen we onze eigen vragen op tafel leggen om zo met elkaar als groep, onder leiding van Henk Jochemsen, in gesprek te gaan.
Ga met jouw vragen deze workshop in en maak van de gelegenheid gebruik om een mooi gesprek en ontmoeting met elkaar vorm te geven.
AANMELDEN
De inschrijving voor het Symposium is inmiddels geopend.
Inschrijving staat open voor leden en niet-leden.
Voor deelname aan het Symposium betaal je als lid € 20,-.*
Niet-leden betalen een entreeprijs van € 50.
(lunch inbegrepen)