Activiteiten

Overige activiteiten

Bij onderstaande activiteiten krijgen Choochemleden geen korting!

 

Onderstaande activiteiten zijn niet georganiseerd door of in samenwerking met Choochem, maar worden wel aanbevolen door Choochem.

————————————————————————————————————————————————————-

 • Activiteiten georganiseerd door het IHBV

Op de site van het IHBV staat een breed scala aan activiteiten genoemd, die Choochem graag onder uw aandacht brengt. Hieronder worden de komende HB-café’s genoemd. Klik op de link van de gewenste avond/locatie voor meer informatie.
Voor een totaaloverzicht van activiteiten van het IHBV, en voor het aanmelden bij een HB-café, verwijzen we door naar de agenda van het IHBV.

Entreeprijs HB-Cafés € 18,50

Als een HB-Café wordt verplaatst en je hebt je reeds ingeschreven, krijg je daar persoonlijk bericht van op het mailadres dat je hebt opgegeven. Je inschrijving blijft geldig voor de nieuw geplande datum.

Mocht je die datum niet kunnen, dan kun je kiezen om je inschrijfgeld te doneren aan het IHBV, of om restitutie te vragen via het emailadres van het betreffende HB-Café.

* Op de pagina van een volgeboekt HB-Café verschijnt automatisch een formulier om in te schrijven voor de wachtlijst.

Een greep uit de agenda:

Ongeveer zestien procent van de mensen is introvert, een ongeveer even groot deel is extravert, de overgrote meerderheid zit er ergens tussenin. Toch lijkt het erop dat er relatief méér hoogbegaafden introvert zijn dan gemiddeld. Eén van de redenen daarvoor is dat er best wat overeenkomsten zijn tussen introversie en hoogbegaafdheid. Op vrijdagavond 23 februari 2024 komt Karolien Koolhof in Arnhem vertellen over hoogbegaafdheid, introvert zijn en de mogelijke relatie tussen beiden.

Ongeveer 16 procent van de mensen is introvert, een ongeveer even groot deel is extravert, de overgrote meerderheid zit er ergens tussenin. Toch lijkt het erop dat er relatief méér hoogbegaafden introvert zijn dan gemiddeld. Eén van de redenen daarvoor is dat er best wat overeenkomsten zijn tussen introversie en hoogbegaafdheid. Karolien Koolhof vertelt in dit online HB-Café over hoogbegaafdheid, introvert zijn en de mogelijke relatie tussen beide.

Over ‘zeer hoogbegaafden’ (in termen van IQ-score wordt gesproken van waarden vanaf 145) is nog niet veel kennis. Er komen wel vaak vragen over en er is behoefte aan kennis, aan het delen van ervaringen en aan ontmoeting. In de Week van de Hoogbegaafdheid nodigt HB-Café Zuid-West daarom juist deze bijzondere groep hoogbegaafden uit. Noks Nauta en Sanne Wouts gaan dieper in op de vraag wat het betekent om zeer hoogbegaafd te zijn en hoe je het beleeft.

Alle belangrijke veranderingen zijn onwaarschijnlijk. Althans, de kans is klein dat jij de toekomst die je voor je ziet zult realiseren. Dit gaat namelijk niet over iets simpels. Jouw visie gaat (waarschijnlijk) over jouw organisatie of de maatschappij en is complex, zinvol en wezenlijk.

Hoogbegaafd wordt vaak gedefinieerd als een IQ boven de 130. Maar wat als je IQ niet gemeten is of te laag bevonden? Of je hebt niets met de term hoogbegaafdheid doordat er dan vaak automatisch veel van jou verwacht wordt?
Ben jij een creatieve snelle denker of gewoon hoogbegaafd?

Op 20 maart komt Rianne van de Ven naar het HB-Café in Zwolle om een interactieve avond te verzorgen over het thema “Hoe vind je een goede werkplek als je hoogbegaafd bent?”.


——————————————————————————————————————————


 • Walk your Talk

Tijdens Walk your Talk kijken we hiernaar vanuit een toegankelijke werkvorm. Gedurende een wandeling door het prachtige Landgoed Clingendael gaan we met elkaar in gesprek. Een feest van herkenning, elkaar spiegelen en inspireren.

Wanneer?

De eerstvolgende Walk your Talk is op zondag 18 februari 2024 (10.00 – 12.00 uur) .

Waar en wat?

Na de wandeling drinken we op eigen kosten wat bij Le Petit Quartier. De bijeenkomst duurt in totaal 2 uur, waarvan we ongeveer een uur in rustig tempo wandelen.

We verzamelen bij de hoofdingang van Landgoed Clingendael aan de Wassenaarseweg in Den Haag. Je kunt gratis parkeren aan de straat en in de buurt. Als je je aanmeldt, ontvang je bij je deelnamebevestiging een routebeschrijving.

Kosten:

We vragen een bijdrage om de kosten te dekken van € 15,- per persoon.

Aanmelden:

De wandeling wordt begeleid door Ellen Croese, volwassenen coach bij Dotado. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@dotado.info met je naam en telefoonnummer o.v.v. de datum waarvoor je aanmeldt.

———————————————————————————————————————————

 • IQoffie&thee – activiteit voor hoogbegaafde senioren

IQoffie&thee van stichting iQ+ wil het ontmoeten van hoogbegaafde senioren steunen en doet dit door een maandelijks moment te organiseren.

Hoogbegaafdheid komt regelmatig onder de aandacht en wordt steeds meer aanvaard als een kenmerk.
Vaak gaat het dan over kinderen, kinderen die moeite hebben met het naar school gaan bijvoorbeeld. Maar het gaat niet vaak over oudere mensen, terwijl daar natuurlijk ook hoogbegaafdheid voorkomt.
Het kan heel fijn zijn om met andere snelle denkers die soms als eigenwijs worden gezien, die creatieve ideeën hebben, die soms moeite hebben met praten over koetjes en kalfjes, bij te praten.
IQoffie&thee van stichting iQ+ wil het ontmoeten steunen en doet dit door een maandelijks moment te organiseren.

De kosten van de middag zijn die van een kop genoten koffie of thee, dus €2,50.
De middag start om 13.00 uur en vindt plaats in de kantoorruimte van stichting iQ+ aan de Voorstraat 88 in Poeldijk.

Aanmelden kan via een email naar joke@stichtingiqplus.nl.

——————————————————————————————————————————————–

 • IQ+werkt! – 14 maart 2024

Hoogbegaafdheid stopt niet als je volwassen bent; het begrip en de begeleiding hiervan in het werkzame leven veelal wel. Terwijl de potentie van deze werknemer zo’n verrijking kan zijn voor een organisatie, kunnen vooroordelen of misstanden dit moois geregeld overschaduwen.

Gelukkig verschijnen steeds meer boeken met uitkomsten van onderzoek en het delen van ervaringsverhalen.
Speciaal voor geinteresseerden, hoogbegaafde volwassenen, werkgevers en (zorg)professionals opent bibliotheek ‘s-Gravenzande in de landelijke Week van Hoogbegaafdheid 2024 op donderdagavond 14 maart 2024 haar deuren. Hier staan we met ons programma iQ+ werkt stil bij de vele cliché vooroordelen over hoogbegaafdheid én presenteren we met trots de boeken op het gebied van hoogbegaafdheid!
Zien we je daar?
Aanmelden kan via Bibliotheek Westland

——————

Naast de avond in ‘s-Gravenzande is er ook, speciaal voor hoogbegaafde volwassenen, maar ook zeker voor werkgevers en (zorg)professionals, op dinsdag 12 maart een iQ+ netwerkt!

In de landelijke Week van Hoogbegaafdheid, strijkt iQ+ neer in Heerlen! Kom in contact met ontwikkelingsgelijken of doe kennis op van wat een passende werkomgeving voor hoogbegaafden betekent.

Deze iQ+ netwerkt! wordt omlijst door keynote spreker Rianne van de Ven. Zet 12 maart vast in je agenda.

Kijk voor deze en meer events van iQ+ op hun website.

—————————————————————————————————————————————————-

 • Spelletjesmiddag – peers

Praktijk Jonggeleerd organiseert voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen of kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong een spelletjesmiddag voor peers.

Deze peersmiddag is voor HB-kinderen en voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong erg fijn. Hier kunnen ze met gelijkgestemden en ontwikkelingsgelijken samen zijn en spelen.

Ook voor ouders is er ruimte om verhalen te delen.Met spelletjes train je executieve vaardigheden die op school niet altijd voldoende aan bod komen wanneer de ontwikkeling van het kind anders verloopt dan bij een “gemiddeld” kind.
Denk hierbij o.a. aan planning, organisatie, emotieregulatie, werkgeheugen, metacognitie, timemanagement, doelgericht gedrag, flexibiliteit, volgehouden aandacht, taakinitiatie en respons-inhibitie.

Graag leg ik je deze middag uit welke spellen je kunt inzetten, zodat je ook thuis op een leuke manier toch die vaardigheden kunt trainen.
Laat even weten als je van plan bent om te komen.

VOOR WIE? –  (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen of kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, en hun ouders.
WAAR? –BS Aventurijn, Romboutsstraat 2, Deurne
WANNEER? – 3 maart 2024, 14:00 uur – 16.30 uur
GROEPSGROOTTE – 25 personen
KOSTEN –  De kosten voor deze thema-avond bedragen € 7,50 p.p. incl. koffie/thee. Hiervoor ontvangt u voorafgaand aan de avond een betaalverzoek via e-mail.
OPGAVE en MEER INFO – Zie de website van Praktijk Jongbegaafd

—————————————————————————————————————————————


 • ’t HB-Kwartier – 12 maart 2024

De aftrap van ons eerste HB-Kwartier in Asten, waar HB-volwassenen elkaar ontmoeten en ervaringen kunnen delen, was een succes. Daarom hebben we direct een datum geprikt voor een nieuwe bijeenkomst.

Zowel Heiderieke Heldens als Marjon Smits ervaren in hun praktijken dat er behoefte is aan contact met andere HB-ers. Graag willen wij aan deze vraag voldoen en dit faciliteren.

Momenteel zijn we bezig met de inventarisatie van de wensen en behoeften en is de invulling van de avond nog niet bekend. Dit zal z.s.m. volgen.

We gaan wel naar een iets grotere ruimte: zaal B, begane grond

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Heiderieke Heldens en zal op regelmatige basis gaan terugkeren.

Praktisch:
VOOR WIE? Volwassenen die zich herkennen in de eigenschappen van hoogbegaafdheid.

WAAR? Gemeenschapshuis t Kwartier, Kerkstraat 10, Asten  Begane grond, zaal B

WANNEER? 12 – 03 – 2024, van 19:30 uur – 23:00 uur

GROEPSGROOTTE 30 personen

KOSTEN De kosten bedragen € 7 p.p. incl. koffie/thee. Meer consumpties zijn voor eigen rekening.

AANMELDEN Aanmelden kan via de website van Jonggeleerd.

——————————————————————————————————————————————-

 • Familieopstellingsdag – elke 2e dinsdag van de maand

Emmaus Academie voor Bezield Leven organiseert een familieopstellingsdag in Ede.

Familieopstellingen geven inzicht in het ontstaan van je patronen, de bron van je dilemma’s en terugkerende thema’s in je leven. De verborgen dynamiek wordt zichtbaar, het laat zien waar je aan ‘vast’ zit, wat destructief werkt en hoe je uit deze verstrikking kunt komen. Zo opent een opstelling de weg naar een leven in grotere vrijheid, in overeenstemming met wie je werkelijk bent.

WANNEER EEN FAMILIEOPSTELLING?
Voor je persoonlijke en professionele groei is een familieopstelling een mooie ondersteuning. Vooral als het om complexe of steeds terugkerende vragen gaat, die op de een of andere manier te maken hebben met trouw zijn aan je systeem van herkomst. Heb je nog geen zicht op de vraag of is het ingewikkeld onder woorden te brengen, maar voel je je wel geblokkeerd of belemmerd, dan zijn dit signalen om te onderzoeken en een opstelling te overwegen.

Wil je meer informatie over Familieopstellingen en de 4 systemische wetten? Kijk dan op deze pagina.

HOE GAAT EEN OPSTELLINGENDAG?
Tijdens een grote opstellingsdag werken we met een groep van maximaal 20 mensen. We beginnen de dag met een korte uitleg over systemisch werk en familieopstellingen (specifieke kennis of ervaring met familieopstelling is niet noodzakelijk). Daarna krijgen ongeveer 5 deelnemers de mogelijkheid een eigen familieopstelling te maken. De overige deelnemers worden uitgenodigd als representant en sowieso resoneer je mee op de thema’s van de andere opstellingen. Zowel het opstellen van de eigen familie als het representeren is een diepgaande ervaring.

PRAKTISCH
Locatie: Landgoed Groot Zonneoord, Zonneoordlaan 17 in Ede

Data: elke 2e dinsdag van de maand van 9.30 uur tot ca. 17.00 uur

Kosten: 121 Euro incl. BTW en inclusief heerlijke lunch, koffie en thee. Je ontvangt na de inschrijving binnen 1-2 werkdagen een betaalverzoek. Na ontvangst van de betaling is de inschrijving definitief.

Door wie: Dineke van Kooten, Bart van Toor, Karin van Beek

Opgave en meer informatie: Via het aanmeldformulier op de website van Emmaus Academie voor Bezield Leven

——————————————————————————————————————————-


 • Educatieve dagjes uit voor kinderen

Op deze site staat een overzicht met ‘educatieve dagjes uit voor kinderen’. Leuk voor in de (zomer)vakantie of voor een dagje weg in het weekend!

Ook hier zijn leuke uitjes te vinden: 10 leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen.


—————————————————————————————————————————


 • CoderDojo

Een uitdaging voor vele hb-kinderen!?

Programmeren voor kids. Misschien ook wel bij jou in de buurt.

Lees meer>>

Word jij ook lid van Choochem?

Als lid van Choochem ondersteun je het zichtbaar maken van informatie en verhalen over hoogbegaafdheid, vanuit christelijke perspectief. Zodat meer mensen de (h)erkenning vinden die ze zoeken. Enkele voordelen van het lidmaatschap:

 

 • 10% korting op activiteiten
 • Toegang tot besloten Facebook-groep met gelijkgestemden
 • Gratis inspirerende webinars
 • Korting op het jaarlijkse symposium