Kennisbank

Recruitmentbureau voor hoogbegaafden

Hoogbegaafde (M/V) zoekt baan: dé oplossing voor maatschappelijke uitdagingen en bedrijven in nood

Zo’n 2% van de Nederlanders denkt anders: ze zijn erg nieuwsgierig, autonoom, sensitief en hebben een IQ van 130 of hoger. Ze zijn hoogbegaafd, een term die klinkt alsof alles in het leven deze ‘Einsteins’ voor de wind moet gaan. Maar in een zoektocht naar passend werk zijn juist deze mensen niet altijd succesvol, terwijl het bedrijfsleven deze talenten erg goed kan gebruiken. Rianne van de Ven en Femke Hovinga, beiden hoogbegaafd, werkend met hoogbegaafden en veel ervaring in het bedrijfsleven, besloten deze talenten aan de arbeidsmarkt te linken. Samen begonnen ze werving- en selectiebureau InterIQ.

Arbeidsmarkt steeds meer gespannen

De vraag naar arbeid is bovengemiddeld, het aanbod benedengemiddeld (bron: Statline). Bedrijven zijn naarstig op zoek naar een match binnen de rap veranderende markt. Maar zoeken ze wel op de juiste manier? Hoe zou het zijn als we minder kijken naar behaalde diploma’s en arbeidshistorie, maar naar intelligentie, potentieel en resultaatgerichtheid? Een hoogbegaafde volwassene maakt zich een nieuwe baan snel eigen en kan soms in z’n eentje het werk van meerdere functies doen. Voor bedrijven met hoogbegaafden in dienst betekent dit vlotte werknemers die door hun originele kijk op zaken en doorzettingsvermogen van grote toegevoegde waarde zijn.

Onderzoek Hoogbegaafd en Werk

In 2017 publiceerde het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) een onderzoek ‘hoogbegaafd en werk’. Hierin werd de educated guess (in 2009 gedaan door hb-professionals) vermeld dat het met een derde van de hoogbegaafde volwassenen slecht gaat. Naar schatting zijn er 300.000 hoogbegaafde volwassenen in Nederland. Daarvan is ongeveer één derde succesvol en tevreden en één derde ‘gewoon werkzaam’. Met de laatste groep van ongeveer 100.000 personen gaat het slecht en een deel van hen zit werkloos thuis.

Van 200 ongewenst werkloze hoogbegaafde ondervraagden uit het IHBV onderzoek heeft ruim 60 procent een HBO of universitaire opleiding afgemaakt. Bijna allemaal hebben ze werkervaring: twintig procent in laaggeschoold werk, anderen in een baan op hun opleidingsniveau. Ondanks het feit dat de hoogbegaafde volwassenen bijna alles kúnnen leren, halen ze soms geen diploma’s op hun denkniveau of hebben ze een CV van 12 ambachten, 13 ongelukken. En dat is op papier geen kanshebbende werkzoekende, terwijl bedrijven in de huidige krapte op de arbeidsmarkt zitten te springen om talenten die van aanpakken weten.

InterIQ

Van de Ven (coach en oud-kwaliteitsmanager in de ICT) en Hovinga (ondernemer en Nyenrode-alumna) vinden het erg zonde dat de talenten van hoogbegaafden niet altijd tot hun recht komen. Met InterIQ hopen zij hier een verschil in te maken. Niet alleen voor de werkzoekenden, maar vooral voor de economie en de maatschappelijke uitdagingen waarmee we worstelen.

website: http://www.interiq.nl/