Voorleesverhaal: Ondeugende Ezra

Familie Stuiter zit aan het ontbijt. Het is een drukke boel. Ezra is bijna jarig, misschien dat ze daarom allemaal zo ontzettend druk zijn bedenkt mama Stuiter.
Eva praat aan een stuk door, ze heeft het antwoord op de ene vraag nog niet gehoord, of de volgende rolt alweer uit haar mond.
Benjamin draait en tolt op zijn stoel, ondertussen aan alles trekkend en friemelend wat op tafel staat. Ondertussen zingt hij er zelf verzonnen liedjes bij.
Ezra wil om de haverklap iets anders eten, en maakt dat duidelijk door hard te roepen. Als het hem niet snel genoeg gaat, gooit hij zijn bord met eten over de tafel.
Papa en mama kijken elkaar aan. “Tjonge wat een stuiterballen zeg” roept papa uit. “Ik dacht even lekker rustig ontbijten….niet dus.” “Het is in ieder geval wel duidelijk waarom ze als achternaam Stuiter hebben” antwoordt mama half lachend.
Benjamin, Eva en Ezra reageren niet op papa en mama. Ze gaan rustig door. Als het eten op is, stuiven ze van tafel.
Ezra klautert direct boven op de speelgoedkast, Benjamin racet met auto’s over de vloer, en Eva rent er gillend van plezier tussendoor.
“Pfffff,” vertwijfeld slaat mama Stuiter de pootjes voor haar oren, “ik geloof dat er zo rook uit mijn oren gaat komen, wat een kabaal”
Papa Stuiter trekt Ezra van de kast af. “Hier komen boef, klimmen doe je maar buiten.” Ezra stribbelt tegen, en wurmt alle kanten op. Papa Stuiter kan hem bijna niet vasthouden. “Nou, huppekee, naar buiten jongens.” Papa stuurt ze allemaal naar buiten. “Zo, hopelijk even rust,” zegt mama. Ze ploffen op een stoel. “Eerst maar eens koffie,” zegt papa zuchtend.

De rust is van korte duur, want even later stuiven Benjamin en Eva het hol binnen. “Papa, mama, kom snel! Ezra zit vast” roept Benjamin.
“Vast? Waar dan?” vraagt papa fronsend. “In het hol van meneer Humpiedumpie!” antwoordt Eva snel.
Meneer Humpiedumpie is een konijn, die woont samen met mevrouw Humpiedumpie, en drie kleine konijntjes, in een hol tussen de wortels van de grote beukenboom waar familie Stuiter woont.
Benjamin, Eva en Ezra spelen vaak tikkertje met de kleine konijntjes. Vooral Ezra vindt dat erg leuk. Hij is een ondeugend, ondernemend eekhoorntje. Hij klimt graag overal op en in. Het lijkt wel of hij nergens bang voor is. Constant verzint hij nieuwe streken.
Papa en mama gaan snel naar beneden. En ja hoor, Ezra zit helemaal dubbel gevouwen in een nieuwe gang in het hol van familie Humpiedumpie. Nerveus huppelt meneer Humpiedumpie voor het hol heen en weer. “Ik heb gisteren een begin gemaakt met een nieuwe kamer voor ons hol,” zegt hij zenuwachtig. “Ezra was nieuwsgierig, en voor ik het wist kroop hij naar binnen.”
“Oh nee, hoe krijgen we hem er weer uit?” vraagt mama Stuiter zich vertwijfeld af. “Ik ga wel even kijken,” zegt papa Stuiter. En na een poosje komt hij het hol uit gekropen met Ezra, ze zitten vol met zand.
Papa Stuiter is boos. “Ezra, nu is het hol van de familie konijn ingestort, en moet meneer Humpiedumpie overnieuw beginnen! Dit was heel ondeugend van je! Doe zo iets nooit meer!”
Ezra gaat naar meneer en mevrouw Humpiedumpie om sorry te zeggen. Zijn oogjes stralen nog steeds ondeugend.
“Morgen ga jij helpen om het hol weer te herstellen Ezra,” draagt papa op.
Ezra knikt, en draait zich dan om naar zijn broer en zus die samen met de kleine konijntjes over het gras rennen.
“Hopelijk razen ze nu even goed uit” verzucht mama Stuiter. “Ik zou er grijs van worden”
Gelukkig kunnen meneer en mevrouw Humpiedumpie lachen om het voorval. “En morgen heb ik tenminste goede hulp,” zegt hij knipogend tegen een langs rennende Ezra.

Eerdere voorleesverhalen:
de familie Stuiter
de expeditie
boze Eva
alles moet zoals het echt is

 

Auteur: Tabitha Schreuders

Gerelateerde blogs

Persoonlijke verhalen

‘Ik ben dichterbij mezelf gekomen’

Margreet komt er op haar 40e achter dat ze hoogbegaafd is. Margreet Visser (42) heeft zich altijd een beetje anders gevoeld dan haar leeftijdsgenoten. Wanneer …

Lees meer
Actueel

Symposium ‘Geloven & Waarheid’: sprekers en programma

Op 11 maart 2023 organiseert Choochem een Symposium over het thema: ‘Geloven & Waarheid’. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor leden en niet-leden. Hieronder vind je …

Lees meer
Actueel

Radiogesprek over hoogbegaafdheid, autisme, diabetes, kenmerken, geloof, testen en nog veel meer

Een radiogesprek met Dineke van Kooten. Erachter komen dat je hoogbegaafd bent, dat is niet gemakkelijk. Het is een lang en ingewikkeld proces. Dineke van …

Lees meer

Terugblik op Choochemwandeling, Plaggenroute-Tijdkijkerpad, Elspeet/Vierhouten

Zaterdag 15 oktober, 14.00 uur Op een regenachtige middag onderweg naar een parkeerplaats tussen heide en bos, bij een Speelplaats, tussen Vierhouten en Elspeet.Met een …

Lees meer
Inspiratie

Hoogbegaafde leerlingen en cultuureducatie

Minder hoofd en meer hart en handen. Dat hoopt Lizette Mijland bij hoogbegaafde leerlingen met cultuureducatie teweeg te brengen. Ze zag bij haar eigen dochter …

Lees meer
Actueel

Een kleine terugblik op het symposium HB22.

Jaarlijks organiseert  ‘Christelijk HoogbegaafdheidsBeleid’ een bijeenkomst waar met betrokken personen kennis en vaar­­dig­he­den gedeeld en nieuwe kennis opgedaan wordt, om het onderwijs aan en de begeleiding van begaafde christelijke kinderen en …

Lees meer
Actueel

TV-kijk-tip: programma “Wat zou jij doen?” op Zapp

In het programma “Wat zou jij doen?” wordt het verhaal van een kind (10-12 jaar) met een moeilijk, praktisch, ontroerend of grappig dilemma vertelt vanuit …

Lees meer
Persoonlijke verhalen

‘’Ik hoop dat hoogbegaafde kinderen en hun ouders meer gehoord, begrepen en gezien zullen worden’

door Rita Maris Twee à drie procent van de bevolking heeft een bovengemiddelde intelligentie, met een IQ van 130 of hoger. Hoge intelligentie is echter …

Lees meer
Actueel

Terugblik Minisymposium ‘Geloof & Wetenschap’

Op zaterdag 12 maart j.l. was het dan eindelijk zo ver: we mochten elkaar ontmoeten in Soest om samen geïnspireerd te raken op het minisymposium …

Lees meer