Kennisbank

Grenzen stellen

Mijn kind lijkt totaal ongevoelig voor straf of beloning.

 

Mijn kind is dol op gamen en vindt het vreselijk als hij dat niet mag.  En toch helpt het niet als straf. Als hij dingen doet die niet mogen en hij als straf niet mag gamen, zegt hij ‘nou en?’ en gaat gewoon door met zijn vervelende gedrag. Hoe kan ik dan wel grenzen stellen?

Hoogbegaafde kinderen zijn intense, creatieve,  onderzoekende en onafhankelijke denkers. Dat ze in de problemen kunnen komen als ze op school in een eenvoudig en traag keurslijf worden geperst, is inmiddels bij velen bekend. Veel minder bekend is dat ook een andere manier van opvoeden beter werkt. De meeste ouders voeden hun kinderen op door positief gedrag te belonen en negatief gedrag te bestraffen. De ouder bepaalt en van de kinderen wordt verwacht dat ze zich conformeren.  Maar: ‘conformeren’ botst met een creatieve, onderzoekende, onafhankelijke aard en werkt problemen in de hand.

Kinderen die zich aanpassen en zich ondanks hun aard toch conformeren kunnen hierbij hun bruisende manier van zijn kwijt raken, zich steeds verder terugtrekken en zich onzeker en afhankelijk op gaan stellen. Kinderen die juist hun eigen weg willen bewandelen en zich verzetten tegen de voorgeschreven weg, verzanden vaak in intense strijd en hevige emoties.

Kortom: straffen en belonen werkt vaak averechts.

Wat hoogbegaafde kinderen nodig hebben is ferme, vriendelijke sturing en ondersteuning bij het vinden van hun eigen acceptabele weg. In plaats van straf of beloning levert het veel meer op om je als ouder te richten op ‘leren’ , het zoeken naar oplossingen en het helpen ontwikkelen van zelfdiscipline, verantwoordelijkheid en probleemoplossende vaardigheden. Dit geldt overigens ook voor niet-hoogbegaafde kinderen, maar voor hoogbegaafde kinderen met intense gevoelens, een sterk rechtvaardigheidsgevoel en een kritische, onafhankelijke instelling is het een ‘must’. Alleen met een positieve, groeigerichte  manier van sturing geven kunnen we de aard van een hoogbegaafd kind koesteren en tot zijn recht laten komen. Van ouders vraagt dit een flinke dosis creativiteit en zelfdiscipline om te stoppen met de normale aanpak; boos worden en terecht wijzen is veel makkelijker….

Boekentips:

  • Hoogsensitieve kinderen, Esther Bergsma. EAN: 9789491472961
  • Meer dan slim, Corrie Wolters. EAN: 9789492525857
  • Kinderen en grenzen, Henry Cloud. EAN: 9789076193069