Kennisbank

Terugblik mini-symposium 2016

Terugblik mini-symposium ‘de hoogbegaafde gelooft het wel’

Soesterberg, 2 april 2016

Hoe ga ik om met mijn kerk? Wat als ik mensen heel snel kan doorzien of inzichten heb die ik zelf ook niet begrijp, is dat spiritueel? Wat is de relatie tussen hoogbegaafdheid en religie? Word ik in mijn geloofsgemeenschap geaccepteerd? Zijn hoogbegaafden naast hooggevoelig ook hoogreligieus en wat zijn de ervaringen van andere hoogbegaafden op dat terrein?

Zomaar wat vragen naar aanleiding waarvan Choochem eind 2015 een vragenlijst heeft gemaakt om de relatie tussen hoogbegaafdheid en filosofie/levensbeschouwing/religie/spiritualiteit verder te verkennen. Doel was om iets meer inzicht te krijgen in de geloofsbeleving van de hoogbegaafde, en hoe de hoogbegaafde gelooft. Dit bleek veel stof te doen opwaaien en tot een aantal interessante uitkomsten te leiden.

Naar aanleiding van deze vragenlijst zijn het onderwerp en de sprekers van dit mini-symposium gekozen. Tijdens het symposium is ruimte gegeven aan het bespreken van de uitkomsten van de vragenlijst.

Hier vind u de Uitkomsten van het verkennende onderzoek; DE HOOGBEGAAFDE GELOOFT HET WEL! 

Het eerste gedeelte van het programma was een lezing van Truus van der Kaaij met als titel “Eigentijds, autonoom geloven”. Truus van der Kaaij is deskundige op het gebied van hoogbegaafheid(ECHA) en persoonlijkheidsontwikkeling. Ze zal zowel haar eigen zoektocht als haar kennis op dit gebied delen.

Lees hier de presentatie van Truus van der Kaaij