Kennisbank

Waarom slimmer dan je vriendjes

Titel: Waarom slimmer dan je vriendjes?
Auteur: Ben Daeter.
Uitgever: Uitgeverij Boekscout.
ISBN 9789402206319. 

Hoe komt het dan het ene kind slimmer is dan het andere? Hebben hoogbegaafde kinderen ook altijd hoogbegaafde ouders? Helpt het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap? En welke invloed heeft tweetalig onderwijs precies? Worden kinderen intelligenter door de digitale wereld? Worden kinderen slimmer als ze op jonge leeftijd naar een crèche gaan of juist niet? En verhoogt het luisteren naar klassieke muziek de prestaties? Al deze vragen komen aan de orde in dit originele en boeiende boek van Ben Daeter over de oorzaken van hoogbegaafdheid. Daeter geeft op grond van veel recent onderzoek uitgebreid antwoord op de vraag wat het ene kind slimmer maakt dan het andere. Dat geeft veel inzicht, maar roept ook weer veel vragen op. Er zal nog veel verder onderzoek moeten worden gedaan om er echt een vinger achter te krijgen hoe het komt dat een kind hoogbegaafd is. Denk aan de relatie tussen voeding en intelligentie.

Het boek is heel overzichtelijk en beknopt. Het leest prettig omdat verdiepende informatie aan het eind van ieder hoofdstuk is opgenomen door middel van voetnoten en het hoofdstuk met een samenvatting wordt afgesloten. Het boek is dan ook uitermate geschikt voor Pabo-studenten of voor studenten die een pedagogische opleiding doen. Het is fijn dat er boeken verschijnen die concrete aanwijzingen geven hoe het onderwijs en de opvoeding van hoogbegaafde kinderen het beste gestalte kan krijgen. Verschillende pedagogische theorieën komen aan bod, waarbij termen als ‘aangeleerde hulpeloosheid’, ‘opvoedingsstijlen’ en ‘ een verrijkte leeromgeving’ praktisch worden gemaakt. Zeer de moeite waard, ook voor ouders of begeleiders van slimme kinderen.


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.