Kennisbank

Breinlink voor ouders

Titel: Breinlink voor ouders. Je kind helpen leren.
Auteur: Gerjanne Dirksen & Hulda Möller.
Uitgever: Scriptum Psychologie.
ISBN 9789055948208. 

‘Engels…, dat leer ik nooit!’ Of: ‘Ik heb nog geen zin in mijn huiswerk. Ik wil eerst nog even gamen.’ Uitspraken die veel ouders wel herkennen. Hoe kun je als ouder je kind helpen om met meer plezier en motivatie aan het werk te gaan? De schrijvers van dit boek geven met behulp van de nieuwste wetenschappelijke inzichten handvatten voor het begeleiden van huiswerk. Een aanrader voor alle ouders, maar ook zeer geschikt voor docenten in met name het voortgezet onderwijs.

Wat het boek zo interessant maakt, is de praktische insteek. De schrijfsters vertellen in heldere, beeldende taal over de werking van de hersenen en vertalen deze wetenschappelijke feiten meteen door naar de praktijk. Het boek staat vol met handige tips en ideeën die het maken van huiswerk een stuk interessanter en uitdagender maken. Het gaat daarbij uit van de stelling dat alles wat valt te leren, zolang je maar oefent. Naast intelligentie bepaalt vooral doorzettingsvermogen of je ergens in zult slagen of niet. Een boeiend gedeelte in het boek is dan ook de uitleg over het verschil tussen een fixedmindset en een groei mindset. Kinderen en ouders met een fixedmindset gaan ervan uit dat vaardigheden en kwaliteiten vaststaan. Daarom zien zij inspanning als nutteloos en gaan zij fouten maken uit de weg. Kinderen en ouders met een groei mindset geloven dat je ergens beter in wordt door te oefenen en te leren van fouten.

Dit boek is een echte aanrader voor ouders met hoogbegaafde kinderen. Er zit een apart boekje bij voor het kind zelf, boordevol leuke weetjes over de werking van het brein en tips die hieruit voortvloeien. De grappige tekeningen maken het geheel zeer aantrekkelijk en leesbaar. Hoogbegaafde kinderen zullen met meer motivatie hun huiswerk doen als zij snappen wat voor effect leren heeft. Bovendien geeft dit boek een nuchtere en ontspannen kijk op de functie van het fouten maken. Dat is iets waar veel hoogbegaafde kinderen moeite mee hebben. Dit boek kan hen verder helpen om te durven falen en door te zetten om hun doel te bereiken.


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.