Kennisbank

Hoogbegaafd. Als je kind (g)een Einstein is

Titel: Hoogbegaafd. Als je kind (g)een einstein is.
Auteur: Tessa Kieboom.
Uitgever: Uitgeverij Lannoo nv, Tielt (2007).
ISBN 9789020969825

Vergeleken met een land als de Verenigde Staten staat Nederland nog maar in de kinderschoenen wat betreft kennis over en ervaring met hoogbegaafdheid. Wellicht heeft dit ook te maken met de hier heersende mentaliteit van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ in tegenstelling tot de grotere ruimte die er in de VS lijkt te bestaan voor exelleren. Ook onze zuiderburen timmeren behoorlijk aan de weg. Er verschijnen steeds meer boeken over hoogbegaafdheid in België. En die zijn, als je je als lezer niet te veel stoort aan wat Belgische uitdrukkingen, prima te gebruiken op Nederlandse bodem.

Zo ook dit boek, geschreven door Tessa Kieboom, directrice van het Belgische Centrum van Begaafdheidsonderzoek (CBO). In het boek beschrijft zij een soort ‘foto’ van hoogbegaafdheid waarbij een aantal gemeenschappelijke kenmerken van een hoogbegaafd kind naar voren komen, zoals gevoeligheid, creativiteit, een kritische instelling en een groot rechtvaardigheidsgevoel. Toch benadrukt Kieboom terecht dat er ook veel kenmerken zijn die wel veel voorkomen bij hoogbegaafde kinderen, maar zeker niet altijd. Vroegtijdige taalontwikkeling en een groot gevoel voor humor zijn voorbeelden van zulke eigenschappen. Met die boek wil Kieboom  dan ook laten zien dat hoogbegaafdheid veel meer is dan ‘gewoon heel slim zijn’. Het hele zijn van een kind is erbij betrokken. Zelf ben ik erg gelukkig met deze invalshoek. Het boek staat vol met opvoedingstips voor ouders en adviezen voor leerkrachten/docenten die te maken krijgen met een hoogbegaafd kind in de klas. De tips zijn eenvoudig samen te vatten met de woorden ‘respect’ en ‘erkenning’. Dat is waar hoogbegaafde kinderen vooral om vragen: dat ze zichzelf mogen/kunnen zijn! Doordat theorie in dit boek afgewisseld wordtdoor veel praktijkverhalen van ouders, kinderen en leerkrachten, is het geheel een zeer leesbaar en praktisch boek geworden.


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien Schollaart is docente en orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.