Kennisbank

‘Hoogbegaafd positief bekeken’

Voor hoogbegaafde jongeren en hun ouders

Titel: Hoogbegaafd positief bekeken

Auteur: Vanessa Teune

Uitgever: Speerpunt producties

ISBN: 9789493255500

Samenvatting
“Iedereen is uniek, dus ik ben niet anders’, de eerste uitspraak in dit boekje dat speciaal geschreven is voor jongeren en hun ouders. Het boek is geschreven echt op de jongere gericht, om die aan het nadenken te zetten.

Het boek
Door 2 ervaringen van zowel de dochter van de auteur als wel de auteur zelf begon de zoektocht naar wat hoogbegaafd-zijn nu eigenlijk betekent en zegt over iemand en wat kun je er eigenlijk mee? Welke vooroordelen dragen we als mens bij ons en creëren we een wereld door een bepaalde bril? Word je anders behandeld? Voel jij jezelf anders? En zegt dit eigenlijk iets over de ander of over jou?

Het boek bestaat uit negen hoofdstukken, die in het teken staan van jezelf beter leren kennen en waarom doe ik wat ik doe, of leer ik weten wat ik eigenlijk zou willen. Waar liggen jouw unieke talenten en hoe kom je daar achter vandaag de dag? Hoe was dit vroeger bij de wetenschappers van vroeger? Wat kenmerkte ze? Bijvoorbeeld een enorm doorzettingsvermogen, ze dachten anders dan andere mensen en gaven daarin niet op, ook al vonden veel mensen ze daarom vervelend of hoorden ze er niet meer bij. Toch waren ze zo gepassioneerd over hun onderwerp dat ze er niet mee stopten. Ze geloofden er echt in, ook al waren ze straatarm, hier wilden ze mee verder. Herken jij dit?

En wat zegt IQ nu eigenlijk over je? Wat kun je ermee? En welke vooroordelen leven er over hoogbegaafd- zijn en hoe zie jij andere mensen? Mogen zij er helemaal zijn of heb jij daar ook een oordeel over? Wat is dat toch ingewikkeld allemaal. Het zegt wel veel over jezelf en ook over mensen in het algemeen. Aristoteles, je hebt vast wel eens van hem gehoord zei: ‘Knowing yourself is the beginning of all wisdom’. Het begint dus bij jezelf kennen, daar gaat het hoofdstuk ‘Jouw innerlijk kompas over’. Weet jij bijvoorbeeld wanneer je een glas inschenkt tot precies de helft of deze half vol of half leeg is en dat dit iets zegt over jouw persoonlijkheid?

De auteur sluit af met het hoofdstuk navigeren. Weet jij door een test dat je hoogbegaafd bent? Dan begint jouw zoektocht. Wat past bij jou? Wie ben jij werkelijk? Welke keuzes wil jij gaan maken? Ben je introvert of extravert? Kun je erover praten en contact maken met anderen? Wil je meer over hoogbegaafdheid weten? Welke route is voor jou de beste?

Conclusie
Heb het lef om iets anders te doen of te zeggen dan gebruikelijk en pak je kans wanneer jij een goed idee hebt! Omarmt u/ jij de verschillen of wilt u/ jij liever iemand ontmoeten die hetzelfde is? Probeer je kind te begeleiden om zijn of haar passie te vinden op welk gebied dan ook. Blijf in gesprek met school en ga met elkaar de zoektocht aan. Leer navigeren! Begeleid, luister, praat en denk mee als ouder met je kind.

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem