Kennisbank

‘Intens Mens’

Titel: Intens mens

Auteur: Lotte van Lith

Uitgever: A lot of Complexity

ISBN: 9789083157504

Samenvatting
Lees één of twee verhalen per dag is het advies van de auteur en dat advies wil ik graag doorgeven. Intens, complex, veel, inhoudelijk, prachtig geschreven, talig, moeilijk, menselijk, invoelend zijn wel woorden die passend zijn bij dit boek. Gericht op ervaring, doorleving en kwetsbaarheid van (hoog)begaafdheid en géén kennisboek over (hoog)begaafdheid. Dit boek is hierin onderscheidend van de vele kennisboeken die er over (hoog)begaafdheid bestaan.

Het boek
Dit boek bestaat uit losse verhalen/ gedachten/ reflecties net hoe je het wilt noemen. Het bestaat uit zes thema’s : ‘Liefde voor leven’, ‘Diepe relaties’, Intensiteit en identiteit’, ‘Bitterzoete zingeving’, Waarachtig Welzijn’ en ‘In Wording’.  De auteur wil graag het creatieve woord doorgeven. Dit heeft ze gedaan door openheid over haar gevoelens en kwetsbaarheden op te schrijven, waarvan deze herkenbaar zullen zijn voor velen die (hoog)begaafd zijn.

Het is geen kennisboek rondom hoogbegaafdheid, maar echt ervaringsgericht over de intensiteit die men kan ervaren, over het kleine geluk van alledag, de liefde, het leven en nog zoveel meer. Hierbij een voorbeeldzin over het lezen van een boek in de context van ‘Geluk’

‘Geluk is het lezen van een boek, het opvullen van een fictief verhaal met jouw levensechte emoties, een pact van verzegelde aandacht tussen auteur en lezer, daarbij woord voor woord het voorstellingsvermogen van de auteur opvolgend, waarachtig afstemmend op diens exquisiete vertelkunst’

Tussen de regels zou je de Theorie van Dabrowski kunnen herkennen met de vijf overexcitibilities: ‘intellectueel’, ‘psychomotorisch’, ‘verbeeldingskracht’, ‘zintuigelijk’ en ‘ emotioneel’.

Niet geschreven vanuit deze theorie, maar wel te herkennen.

Conclusie
Dit boek brengt onder woorden wat velen van ons denken, het is talig, je moet er wel echt over nadenken, je herkent jezelf erin, je begrijpt anderen beter. De één zal het meer aanspreken dan de ander. Geen boek waar je snel doorheen leest of wat gemakkelijk leest, daar is dit boek niet voor bedoeld en geeft de auteur ook meteen in de inleiding te kennen. Een boek waar iemand met de kenmerken van (hoog)begaafd zichzelf in zal herkennen en het plezierig vindt dat iemand dit onder woorden heeft kunnen brengen. Het zijn gedachten of gevoelens die je wel kunt denken als individu met de kenmerken van(hoog)begaafdheid, maar zelf lang niet altijd onder woorden kunt brengen. Dit boek helpt je hierbij en kan je ook helpen om richting anderen te verwoorden hoe je je voelt of wat je denkt. Een idee zou kunnen zijn om dit boek met een groepje ‘hoogbegaafden’ te bespreken per thema en zo eigen ervaringen te kunnen delen.

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem