Kennisbank

Hoogbegaafde pubers – Onderweg naar hun toekomst

Titel: Hoogbegaafde pubers. Onderweg naar hun toekomst.
Auteur: Janneke Breedijk en Noks Nauta.
Uitgever: Pearson, Amsterdam.
ISBN 9789026522543 

Andere vriendschapsverwachtingen, studie- problemen, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, perfectionisme en te veel aanpassen. Dit is slechts een greep uit zaken die in het leven van hoogbegaafde pubers kunnen spelen. Voor ouders van hoogbegaafde pubers en voor leerkrachten in het voortgezet onderwijs is er een interessant en goed leesbaar boek uit gekomen waarin echte levensverhalen worden gekoppeld aan theorieën overen inzichten in hoogbegaafdheid. Op boeiende wijze worden zaken als copingsmechanismen, G-denken, executieve functies, onderpresteren en faalangst uitgelegd in aparte kaders. Daaromheen vertellen elf jongeren hun verhaal.

Het is een boek met aangrijpende problemen geworden dat de lezer zal raken en herkenning zal oproepen. Maar gelukkig doet de lezer het boek aan het eind ook weer hoopvol dicht. Er is namelijk een oplossing. De lezer wordt meegenomen in de worsteling van de jongeren om hun eigen identiteit te vinden, vaak met hulp van buitenaf. Daarbij valt op dat een volwassene die vertrouwen heeft in de jongere, hem uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen en werkelijk interesse toont, veel kan betekenen. Een aanrader dus voor iedereen die met hoogbegaafde pubers te maken heeft en niet te vergeten voor jongeren zelf!


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.