Kennisbank

Humor is een van de vier pijlers onder het universum

Titel: Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten)

Auteur: Madelijn Strick

Uitgever: Uitgeverij Balans

ISBN: 9789463820790

 

Samenvatting
Humor is onderdeel van onze creatieve intelligentie. Wist u dat Albert Einstein ook een goed gevoel voor humor bezat? Over de relativiteitstheorie zei hij: ‘Een uur naast een aardig meisje vliegt voorbij als een minuut, maar een minuut op een brandende kachel lijkt wel een uur. Dat is relativiteit.’ Dat humor en creativiteit met elkaar verbonden zijn, leest u in dit leuke boek met wetenschappelijke achtergrond. Door humor ben je verbonden met anderen. Lachen is gezond!

Het boek
Humor is één van de belangrijkste sociale vaardigheden die er zijn. Je kunt er interacties mee versoepelen, luchtiger tegen dingen aankijken en even lachen ook als het tegenzit. Lachen verbindt mensen. Ondanks dat is humor ook complex. Een fout gemaakte grap kan ook schadelijk zijn, maar als de grap goed is dan is het een goed middel om de gemotiveerdheid, het begrip, het geheugen, het plezier en de creativiteit van luisteraars te stimuleren. Het bedenken en begrijpen van humor is een creatief proces dat weer andere vormen van creativiteit in gang zet. De auteur stelt zelfs dat humor, wetenschap en kunst op elkaar lijken vanwege het creatieve proces, ze brengen verschillende werelden samen met uiteraard ook verschillen. Het doel van wetenschap is kennisopbouw. Het doel van kunst is inspiratie en aanzetten tot denken en humor heeft als doel een emotie losmaken van lachen en plezier. Echter is humor geen wetenschap en het wordt ook niet gezien als kunst, maar het is wel een enorm creatief proces. Het kan je op allerlei innovatieve ideeën brengen. Humor is ook een uitstekend middel in een relatie, het kalmeert en werkt relativerend  tijdens conflicten als je de juiste humor gebruikt. En wil je weten wie er de meeste grappen maakt, de man of de vrouw? Dan is het leuk om het boek te lezen! Zelfs in tijdens van ziekte kan humor verlichting brengen, denk aan de  Cliniclowns in een ziekenhuis. Humor kan mentaal leed verzachten, het kan het leven aangenamer maken.

Conclusie
Humor is een vorm van creatieve intelligentie die ons kan helpen bij innovatieve ideeën. Een mooie overeenkomst met de verbeeldende overexcitibility van Dabrowski. De kracht van de komiek!

Het boek staat vol met wetenschappelijke informatie over onderzoek naar humor. Geen boek waar je heel hard om moet lachen, maar wel een leuk informatief boek over hoe humor werkt en wat het doet.

 

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem