Kennisbank

IQ te koop!

Titel: IQ te koop! Hoogbegaafd van nul tot achttien.
Auteur: Jan, Janneke en Ellen Sinot.
Uitgever: Uitgeverij Terra-Lannoo.
ISBN 9789089892683.  

Als ouders van een hoogbegaafd kind loop je tegen talloze uitdagingen aan: Welke school is geschikt voor mijn kind? Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind voldoende aansluiting heeft met andere kinderen? Hoe ga ik om met het grote rechtvaardigheidsgevoel? En vooral … hoe ga ik om met de grote leerhonger en brede interesses van mijn kind? De ouders van Ellen, een extreem hoogbegaafd meisje, gaan de ultieme uitdaging aan met hun gezin: een wereldreis maken van een jaar. Ze schrijven er over in dit toegankelijke en informatieve boek. Maar ze vertellen gelukkig niet alleen over dit bijzondere jaar, maar ook over het ‘gewone’ leven met een hoogbegaafd kind. Als lezer leef je mee als Ellens ouders ontdekken dat hun peuter toch wel wat slimmer is dan gemiddeld als zij de kleuren lila, zilver, lichtblauw en donkerrood al kan herkennen als ze nog geen twee jaar is. Net als veel ouders van hoogbegaafde kinderen willen zij helemaal niet dat hun kind bijzonder slim is en ze stellen het doen van een intelligentietest zo lang mogelijk uit, tot Ellen op een dag aan haar moeder vraag: ‘Mama, wil je me helpen een wens in vervulling te laten gaan? Wil je me helpen dood te gaan?’ Dit is het zetje dat nodig is om Ellen te laten onderzoeken. Daarna volgt een zoektocht naar het juiste lesstofaanbod. Ellen versnelt een jaar vanwege haar enorme cognitieve voorsprong. Ook op het voortgezet onderwijs blijft het zoeken en steeds weer aankloppen bij school voor het passende programma.

Het is bewonderenswaardig hoe deze ouders de balans weten te vinden tussen enerzijds het erkennen van de bijzondere talenten en persoonlijkheid van hun slimme dochter en anderzijds het meegeven van de boodschap dat hoogbegaafdheid een gave is en dat het je geen reden geeft om je boven anderen te stellen of je te isoleren van de wereld om je heen. Dit is een herkenbare worsteling voor veel ouders en alleen al daarom is het boek het lezen waard. Het boek is opgedeeld in korte stukjes, afwisselend geschreven door Jan, Janneke en Ellen zelf.


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.