Kennisbank

Hoogsensitieve ouders

Titel: Hoogsensitieve ouders
Auteur: Elaine N. Aron
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers B.V. Amsterdam
ISBN: 9789400512443

Samenvatting
Het doel van het boek is plezier beleven aan de opvoeding van je kind(eren) als hoogsensitieve ouder. Door middel van de aangereikte handvatten afstemming vinden met je kind tijdens de opvoeding. Het boek is een absolute aanrader voor hoogsensitieve ouders, het geeft je inzichten en kan daadwerkelijk helpen bij de opvoeding van je kind(eren). Het gaat uit van de positiviteit die hoogsensitiviteit met zich meebrengt, zoals een groot empathisch vermogen.

Het boek
Het boek geeft aan de hand van wetenschappelijk onderzoek inzichten en de auteur weet heel goed de theorie te koppelen aan de praktijk, waardoor het een uiterst prettig boek is om te lezen.
Het boek heeft acht hoofdstukken waarin het hoogsensitieve centraal staat en waar je als hoogsensitieve ouders allemaal mee te maken krijgt in de opvoeding, bijvoorbeeld: ‘Hoe ga je om met overprikkeling en opvoeden?’, ‘Hoe ga je om met de sociale contacten en het hoogsensitief zijn?’ en ‘Hoe ga je als partners om met de hoogsensitiviteit van één van beide?’ Je bent niet de enige hoogsensitieve ouder die het pittig vindt om op te voeden. Wat zijn nu juiste keuzes die je kunt maken? Hierbij geeft de auteur handreikingen in het maken van belangrijke beslissingen.
De ‘grote’ basisemoties ‘angst’, ‘verdriet’, en ‘boosheid’ worden beschreven. Als hoogsensitieve ouder kun je erg bezorgd zijn om je kind, omdat je alles overdenkt, wat je weer terug kunt voelen in je lichaam. Angst kan je uitputten en ontevredenheid en depressie liggen op de loer, doordat je zeker in het begin weinig slaapt. Je hoeft je voor deze emoties, gevoelens en gedachtes, niet te schamen, maar het is wel belangrijk om hulp te zoeken, zodat je het niet alleen hoeft op te lossen. Weet dat je niet de enige bent!
Het omgaan met sociale contacten kan voor een hoogsensitieve ouder heel erg intensief zijn. Veel hoogsensitieve ouders vinden het moeilijk hierin de juiste balans te vinden, omdat er ook een bepaalde verwachting van buitenaf is en omdat er daardoor emoties bij betrokken zij. De sociale emoties ‘verlegenheid’, ‘schuldgevoel’, ‘schaamte’ en ‘trots’ ontstaan voor iedereen in het contact met anderen. Als hoogsensitieve ouders zul je precies begrijpen wat de auteur bedoeld als ze schrijft: ‘je voelt je soms anders omdat je zo intens afgestemd bent op je kind en anderen dit lastig kunnen begrijpen’.
Ook twijfels over jezelf komen aan de orde, of je wel goed genoeg bent, want soms voel je je waardeloos, omdat jij niet kunt wat anderen wel allemaal kunnen. Het is normaal deze emoties te ervaren, maar jij bent goed zoals je bent. Niemand is waardeloos. Toen je op deze wereld kwam was je onschuldig, gevoelig en vooral: bereid om lief te hebben. Jouw diepste zelf is niet slecht en is dat ook nooit geweest, aldus de schrijfster.
Als afsluiting een resultaat uit wetenschappelijk onderzoek: Ouders die hoogsensitief zijn, bleken statistisch significant meer emotionele ontvankelijkheid voor en afstemming op hun kinderen te ervaren dan andere ouders.

Conclusie
Een uitermate geschikt boek voor de Hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met Hoogsensitiviteit en opvoeden!

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem