Kennisbank

‘Je kunt het!’ en ‘Ik kan het!’

Titel: Je kunt het! Ondersteun hoogbegaafde kinderen die faalangstig zijn thuis of in de klas.
En: Ik kan het! Omgaan met faalangst voor hoogbegaafde kinderen.

Auteur: Jessica van der Spek.
Uitgever: Uitgeverij Pica.
ISBN 9789491806261/9789491806278.

Bijna iedereen die iets moet presteren, ervaart van te voren een gevoel van spanning. Perfectionisme is heel gezond en leidt uiteindelijk juist tot een goed resultaat. Veel hoogbegaafde kinderen hebben echter last van een ongezond soort spanning. Hierdoor kunnen ze hun gedachtes niet meer goed bij hun werk houden, klappen ze dicht als ze moeten presteren en halen daardoor lagere cijfers dan ze waard zijn.

De boekjes leggen op heldere wijze uit hoe het komt dat veel hoogbegaafde kinderen last hebben van faalangst. Aanleg voor perfectionisme, te weinig kansen om faalervaringen op te doen, maar ook de invloed van ouders en leerkrachten komt aan de orde. Als ouders immers te hoge verwachtingen hebben en vooral het resultaat met complimenten belonen, zal het kind snel het gevoel hebben dat het zijn ouders teleurstelt als het minder presteert dan gedacht. Ook de verschillende soorten faalangst (cognitief, sociaal of motorisch) komen aan de orde. Het leuke is dat er twee delen zijn die heel goed samen door gewerkt kunnen worden: er is een deel voor de ouder, leerkracht of coach waarin een duidelijke uitleg met bruikbare tips centraal staat (‘Je kunt het!’), maar ook een werkboek voor het kind zelf (‘Ik kan het!). Vanaf een jaar of 8 kan het kind hiermee aan de slag. Er is ruimte om dingen op te schrijven en de schrijfster heeft een prettige stijl die kinderen meteen aanspreekt.

Wat helpt bij faalangst? In de boekjes komen verschillende technieken naar voren. Ontspanningsoefeningen kunnen leiden tot rust in het hoofd en in het lichaam. Verder gaat de schrijfster vooral uit van de cognitieve gedragstheorie, waarbij het verband tussen gebeurtenis, gedachtes, gevoel en gedrag centraal staat. Het kind doet concrete oefeningen om niet-helpende gedachtes om te zetten in helpende gedachtes.

Het is fijn dat er praktische boekjes als deze op de markt verschijnen die handvatten bieden om samen met het hoogbegaafde kind aan de slag te gaan. Een aanrader voor iedereen die een hoogbegaafd kind met faalangst op een leuke en diepgaande wijze wil begeleiden!


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.