Kennisbank

Breedbekkikker

Titel: Breedbekkikker

Auteur: Bernadette Vermeij & Gitte Spee

Uitgever: SWP Amsterdam

ISBN: 9789085601685

 

Samenvatting
Dit prentenboek gaat over de zoektocht waar je goed in bent, het ontdekken van je talenten, het contact maken met anderen en nog veel meer boodschappen die je zelf uit dit leuke prentenboek kunt halen. Het is geschreven voor Door, een doorzetter.

Het boek
De breedbekkikker zit rustig tussen het riet en voelt zich wat verdrietig, omdat hij niet zo goed durft te praten. Hij weet eigenlijk helemaal niet waar hij goed in is en ziet vooral waar andere dieren heel goed in zijn. De Slang ziet hem en gaat samen met hem op zoek naar andere dieren in het bos. Allereerst gaan ze op zoek naar het stille Hert, maar al snel komen ze onderweg andere dieren tegen.

Elk dier kan iets moois, prachtig en uniek, iets wat precies bij hen past. En aan het eind van het boek weet ook kikker waar hij in uitblinkt. Via alle dieren die in het boek voorkomen klinkt de boodschap dat ieder mens/ kind mag zijn wie hij of zij is en iedereen talenten heeft die precies passend zijn bij zijn persoonlijkheid.

Ook al ben je meer introvert of extravert, groot of klein, verdrietig of blij, eenzaam of veel vrienden, iedereen hoort erbij en dan eindigt het boek met een prachtig gedichtje dat de kikker niet meer verdrietig en eenzaam is, maar dat hij naar iedereen kwaakt die hij maar ziet.

Niet meer stilletjes in het riet, hij kwaakt naar iedereen die hij ziet.

Als laatste geeft het boek de verschillende dieren weer met de verschillende talenten. Dit is een mooie aanleiding om met je kind in gesprek te gaan.

Conclusie
Een leuk prentenboek om aan kinderen voor te lezen en hen een boodschap mee te geven dat ze mogen zijn wie ze zijn, dat ieder een eigen talent ontvangen heeft. Het leren van rijmwoorden zit erin verweven. Ik zie niet een specifieke link met (hoog)begaafdheid, want het is mijns inziens geschikt om voor te lezen aan ieder kind. Deze boodschap is voor ieder kind en daarmee is het boek absoluut de moeite waard!

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem