Kennisbank

Socrates op sneakers

Filosofische gids voor het stellen van goede vragen

 

Titel: Socrates op sneakers

Auteur: Elke Wiss

Uitgever: Ambo/Anthos uitgevers

ISBN: 9789026355301

 

Samenvatting
Socrates, ongeveer 2500 jaar geleden zegt: “Stel maar die vraag, doe het gewoon, je hebt er een goed reden voor!” Probeer aandacht te besteden aan het stellen van goede vragen, dan leiden ze tot sterke antwoorden.

Het boek
De praktische filosofie koppelt grote concepten als; ‘rechtvaardigheid’, ‘vriendschap’, ‘inclusiviteit’ en ‘moed’ aan vragen over het praktische leven van alledag. Het is samen zoeken naar wijsheid, naar nieuwe inzichten en antwoorden op universele levensvragen. De bedoeling is dat je met elkaar vragen gaat onderzoeken zonder te willen winnen of overtuigen en hoe herkenbaar is dit voor ons allemaal in een gesprek met de ander. In deze ‘socratesmethode’ is een vraag een gereedschap om in de denkwereld van de ander te komen en ontstaat vanuit oprechte nieuwsgierigheid.

Juist in dit proces wil je geen oplossing geven, want dat is nou net de belemmerende factor voor de ander om het antwoord in zichzelf te zoeken en misschien te vinden. Wat we vandaag de dag lastig vinden, aldus de auteur is de onwetendheid die bij het stellen van een vraag hoort. Dolgraag willen we onze mening verkondigen in plaats van twijfelen of zwijgen, dat komt zo dom over. Tegenwoordig hebben we liever onterecht gelijk dan dat we terecht onzeker zijn. Even stilstaan, even zwijgen, even de rust inbouwen om gedachten te kunnen ordenen en pas dan een vraag stellen die oprecht uitnodigt tot een gesprek, hoe zou dit voor ons zijn en wat vraagt dit van ons?

In het boek wordt de Socratesmethode verder beschreven, hoe je een gesprek kunt voeren met deze componenten erin. Schud jij de Socrates nog wel eens wakker in jezelf? Hoe blijf je nieuwsgierig, onwetend, uitdagend en vraag je door? Neem jij de tijd om een andere vraag te stellen? Vertraag je om uiteindelijk te versnellen?

Conclusie
Wil je verwonderd raken, je oordeel en empathie leren uitstellen? Weer eens even stilstaan bij de vragen die jij aan een ander stelt? Weer eens echt leren luisteren en vertragen? Dan is dit zeker een geschikt boek voor jou! Het leest makkelijk weg en je raakt op een gemakkelijke manier bekend met de Socratesmethode.

Ik eindig met Socrates: “Enkel hij die zichzelf kent en weet dat hij niets weet, heeft ruimte voor werkelijke kennis”.

 

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem