Kennisbank

De avonturen van Otis

Voor alle unieke kinderen met en zonder (kenmerken van) Autisme, ADHD en Hoogbegaafdheid

Titel: De avonturen van Otis

Auteur: Madelein Annen

Uitgever: Boekscout Soest

ISBN: 9789464313536

 

Samenvatting
Otis is een mol en leeft dus onder de grond. Otis moet leren om te gaan met het ‘gewone’ leven en leren om naar buiten te gaan. Daar heeft hij veel moed voor nodig en het gaat gepaard met allerlei emoties. De plaatjes sluiten goed aan bij het verhaal en maken het compleet, zodat het voor kinderen goed te volgen is.

Het boek
Aan de hand van molletje Otis worden er allerlei emoties beschreven. Otis is bang, want hij is tien geworden en moet leren om naar buiten te gaan. Hij vindt het heerlijk om fijn binnen te zijn in zijn eigen vertrouwde omgeving. Toch moet Otis leren om naar buiten te gaan. Gelukkig helpt zijn vader hem door gebruik te maken van zijn verbeeldingskracht en zo kan Otis gaan dromen over dingen die hij nog nooit gezien heeft, maar die wel echt bestaan om zijn angst te overwinnen voor het onbekende. Eenmaal buiten zijn er nog veel meer mooie dingen dan alleen bomen en bloemen en planten, er zijn ook andere dieren. Dat is voor Otis wel heel erg wennen, hij schrikt ervan en rent gauw weer naar binnen veilig onder de grond. Zijn vader gaat hem uitleggen dat andere dieren juist ook leuk kunnen zijn en dat Otis er niet bang voor hoeft te zijn. Samen met zijn vader overwint hij zijn angst voor anderen en zo lukt het Otis om contact te maken en zich op zijn gemak te voelen bij andere vriendjes. Samen met zijn vriendje Briebrie gaat hij de wereld buiten verder ontdekken, beleefd een avontuur en leert nog weer een nieuw vriendje kennen.

Een mooie boodschap voor (hoog)begaafde kinderen, dat je samen met iemand verder kunt komen, waarbij je je veilig voelt. Het prikkelgevoelige is heel erg herkenbaar voor deze kinderen en er zijn heel veel aanknopingspunten om een mooi gesprek te beginnen over de gevoelens, emoties en embodio’s die bij deze kinderen aanwezig zijn (het zogenoemde zijnsluik van Kieboom).

Conclusie
Ontzettend leuk boek geschreven, waarin alle emoties voorbij komen en heel herkenbaar kan zijn voor (hoog)begaafde kinderen. Als ouder of leerkracht kun je aan de hand hiervan praten over wat er in het hoofd van je kind/ leerling omgaat en welke emoties er allemaal zijn en hoe je deze kunt overwinnen. Mooie aanwinst voor (jonge) kinderen.

 

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem