Kennisbank

Misdiagnose en dubbeldiagnose bij hoogbegaafdheid

Onderscheid en overlap met bijkomende (psychische) problematiek

 

Titel: Misdiagnose en dubbeldiagnose bij hoogbegaafdheid

Auteur: James T. Webb

Uitgever: Uitgeverij Koninklijke van Gorcum

ISBN: 9789023256076

 

Samenvatting

Een handboek wat je als professional gelezen moet hebben, wanneer je met (hoog) begaafde kinderen of volwassenen te maken krijgt in de (je) praktijk. Er zijn teveel (hoog)begaafde kinderen en volwassenen die een stigmatiserend label krijgen, dit schaadt hun eigenwaarde en leidt tot problemen op de lange termijn met betrekking tot de persoon zelf, relaties, werk en omgeving. Het hebben van kennis uit dit boek geeft verantwoordelijkheid, maar ook ontzettend veel informatie om een juiste diagnose te stellen. Durf risico te nemen om een tegengeluid te laten horen en de juiste diagnose te stellen! Geloof in het individu met (hoog)begaafde kenmerken!

Het boek

Dit boek is geschreven voor professionals in de gezondheidszorg, artsen, therapeuten, psychologen, onderwijsprofessionals en tevens voor volwassenen die op zoek zijn naar kennis rondom hoogbegaafdheid en een zoektocht naar zichzelf. Het boek staat boordevol nieuwe wetenschappelijke inzichten en bestaat uit 14 hoofdstukken, die allen te maken hebben met een eventuele stoornis of andere diagnose in plaats van hoogbegaafdheid of in combinatie met hoogbegaafdheid. In de hoofdstukken komen aan bod: ADHD, diagnose met woede, angststoornissen, stemmingsstoornissen, leerstoornissen, slaapstoornissen, verslavingsstoornissen, astma en allergieën en relatieproblemen. Daarnaast is er in de laatste drie hoofdstukken aandacht voor het diagnostische proces, het differentiëren tussen hoogbegaafd zijn en pathologisch gedrag en hoe je ermee om kunt gaan als zorgprofessional. Ter vergelijking als je in de sport tot de 3-5% beste behoort, dan word je beloond, behoor je intellectueel tot de hoogste 3-5%, dan word je nauwelijks geaccepteerd.  Evenzo worden er nog vele tests gebruikt (zelfs de WISC-V) die niet meten wat je werkelijk kunt meten (te lezen in hoofdstuk over diagnostisering). Veel mensen met de kenmerken van (hoog)begaafd zijn hier de dupe van en bezig met een lange zoektocht naar hun (hoog)begaafdheid.

Het is geen boek wat je even leest, maar echt bedoeld als naslagwerk met ontzettend veel en rijke informatie. Als arts, praktijkondersteuner, psycholoog, leerkracht, docent, orthopedagoog of andere (zorg)professional een must-a-have om in de kast te hebben als naslagwerk om de juiste diagnose te stellen en tevens om meer te weten wat hoogbegaafdheid echt is en welke eventuele kenmerken of klachten ermee gepaard gaan. Deze kenmerken zijn al vaak heel jong te signaleren. In de meeste gevallen wordt een kind doorverwezen vanwege specifiek gedrag en vrijwel nooit vanwege zijn/ haar hoogbegaafdheid. Hieruit blijkt dat er nog te weinig professionals goed op de hoogte zijn van de kenmerken, maar ook de problematieken die ermee gepaard gaan.

Conclusie

Een ontzettend waardevol naslagwerk die wetenschappelijke inzichten rondom hoogbegaafdheid geeft vanuit verschillende perspectieven. Als arts, praktijkondersteuner, psycholoog, leerkracht, docent, orthopedagoog of andere (zorg)professional onmisbaar om de juiste doorverwijzing te geven en vervolgens om de juiste diagnose te kunnen stellen met een goed behandelplan dat werkelijk gericht is op (hoog)begaafdheid.

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem