Kennisbank

‘De wiskundetrompet’

En andere verhalen over vormen en getallen

Titel: De wiskundetrompet en andere verhalen over vormen en getallen

Auteur: Margriet van der Heijden

Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds

ISBN: 9789057125379

Samenvatting

Geniet jouw kind van vormen en getallen? Dan is dit een heel leuk boek vol met verhalen over getallen en vormen om samen met je kind te lezen. Vind je het leuk om samen met je kind logisch te redeneren en informatie te verwerven rondom de geschiedenis van wiskundige gebouwen, bouwsels of figuren? Dan een absolute aanrader en heel veel lees- en denkplezier!

Het boek

Wiskunde vind je bijna overal. Er zit wiskunde in gebouwen, bomen, wolken, enz. Wiskunde is dus ontzettend veelzijdig. Het kan bij wiskunde gaan over vormen, getallen of logisch nadenken en het boek ‘de wiskundetrompet’ neemt je mee aan de hand van allerlei verhalen over wiskunde. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de Friedmangetallen? Of wil jij een trucje leren met drie dobbelstenen? Ga jij net als een Amerikaanse jongen van 13 jaar een raadsel oplossen over kippen? En wil jij graag weten wat een harshad-getal is die ontdekt werden door een wiskundige uit India? Je leert leuke trucjes die ervoor zorgen dat het rekenen makkelijker gaat  en wat leuk is om in het dagelijks leven ook te gebruiken, want jij kunt daardoor heel snel sommige sommen uit je hoofd uitrekenen, is dat niet leuk? En natuurlijk komt het getal “PI” ook aan bod, maar niet zoals je misschien zou denken! Ken jij ook de priemgetallen? Je weet wel die deelbaar zijn door zichzelf en 1? Daar bestaat ook een variant op namelijk de Mersenne-priemen, lees het maar in het boek. Dit waren allemaal vragen over getalen, maar de auteur heeft ook allemaal leuke verhalen gemaakt met vormen, bijvoorbeeld over het figuur Pentagon, waar ken je dat nog meer van? Of van een vijfhoek naar een twaalfvlak? En ken jij de rij van Fibonacci al, weet je welke figuren je uit de natuur allemaal vinden kunt hiermee?

Wat een vragen allemaal hé, nou als jij de antwoorden erop wilt weten en wiskunde heel interessant vindt, dan moet je zeker dit ontzettende leuke boek lezen.

Conclusie

Een ontzettend leuk boek om samen met je kind te lezen en over allerlei wiskundige vraagstukken na te denken. De wiskundige vraagstukken in de vorm van verhalen staan centraal, waarbij de auteur ook nog heel veel informatie geeft over de geschiedenis van wiskunde en bekende wiskundigen.

Hou je van wiskunde en wil je graag veel weten, dan is dit een absolute aanrader!

 

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem