Titel: Een nieuwe toekomst voor de Kerk
Auteur: Christian Kwakernaak
Uitgeverij: Scholten Uitgeverij
ISBN: 978 90 83313 09 2 (paperback);
978 90 83313 09 2 (ebook)
Samenvatting
Een nieuwe toekomst voor de Kerk” van Christian Kwakernaak beschrijft Gods plan voor de wereldwijde Kerk, gericht op eenheid en de aanwezigheid van de Heilige Geest. Na eerdere reformaties in geloof en Geest, staat de Kerk nu aan de vooravond van herstel en vernieuwing. Met de hernieuwde verbinding tussen Israël en de Kerk en de terugkeer van het Joodse volk naar hun land, keert de Kerk terug naar haar oorsprong. Het boek verkent hoe de Kerk kan functioneren als Gods Huis van gebed en welke implicaties dit heeft voor kerksystemen en theologie. Kwakernaak neemt de lezer mee op een profetische reis en toont hoe in Nederland een fundament is gelegd voor de beweging van Gods Geest, waarop lokale kerken kunnen (her)bouwen en ruimte kunnen maken voor de volheid van Christus.
Het boek
In “Een nieuwe toekomst voor de Kerk” presenteert Kwakernaak een hoopvolle en diepgaande visie op kerkelijke eenheid. Het boek opent met een aansprekend persoonlijk verhaal over een vriend uit zijn studententijd, wiens scepticisme plaats maakt voor geloof na een opmerkelijke gebeurtenis – een tankdop die wonderbaarlijk genoeg op zijn plek blijft tijdens een lange autorit van Brussel naar Delft. Deze opening illustreert treffend hoe God ook vandaag nog op verrassende wijze mensen kan raken. De inleiding schetst een hoopvol perspectief op kerkelijke eenheid in Nederland, ondanks de huidige versnippering. De auteur ziet een historisch patroon van geestelijk herstel, dat hij verbindt aan drie Bijbelse feesten en de drie-eenheid. Hij baseert zijn visie op persoonlijke ervaringen, waaronder een visioen uit 2005, en plaatst de huidige ontwikkelingen in een breder theologisch kader. De tekst is toegankelijk geschreven en combineert persoonlijke observaties met Bijbelse onderbouwing. Hoewel de geschetste toekomstvisie wellicht wat idealistisch aandoet, biedt het een constructieve benadering voor het vraagstuk van kerkelijke verdeeldheid.
Het fundament van Kwakernaaks betoog rust op een ingenieuze koppeling tussen drie Bijbelse feesten en historische momenten van kerkelijk herstel. De Reformatie van Luther in de zestiende eeuw verbindt hij met het Paasfeest als ‘feest van de Zoon’, waarin de rechtvaardiging door geloof centraal staat. De opwekking van Azusa Street in 1906 koppelt hij aan Pinksteren als ‘feest van de Geest’, met zijn nadruk op de doop met de Heilige Geest. Het derde herstelmoment identificeert hij in de stichting van de Staat Israël en het herstel van Israëlisch zelfbestuur, wat hij verbindt met het Loofhuttenfeest als ‘feest van de Vader’. Dit laatste moment richt zich specifiek op het herstel van Gods Huis en de terugkeer van Zijn heerlijkheid in de Gemeente. Door deze feesten te verbinden met de drie-eenheid schept de auteur een overtuigend theologisch raamwerk voor kerkelijk herstel.
De structuur van het boek weerspiegelt deze visie in drie zorgvuldig opgebouwde delen. Deel 1 legt het fundament door de basisprincipes van herstel te verkennen, met bijzondere aandacht voor Gods plan voor de volken en de specifieke zalving van Elia. In deel 2 verschuift de focus naar de praktische wederopbouw van Gods Huis, waarbij thema’s als verzoening, vernieuwing en een nieuw begin voor de kerk centraal staan. Deel 3 culmineert in een profetische visie op de toekomst van de kerk, waarin het Loofhuttenfeest wordt verkend in de context van een koninkrijks- en bruiloftsfeest, vergezeld van een indringende oproep tot reiniging en bekering voor de hedendaagse mens.
Bijzonder indrukwekkend is Kwakernaaks vermogen om Bijbelteksten uit verschillende boeken met elkaar in gesprek te brengen en te verbinden met zowel de wereldgeschiedenis als de Nederlandse kerkelijke context. Het boek eindigt met negen bijlagen die een aanvullende en verdiepende rol in het boek spelen . Ze bieden profetische proclamaties die aansluiten bij de hoofdthema’s van de hoofdstukken. Door onderwerpen zoals “De Bruid maakt zich gereed” en de “Jona-profetie voor de Kerk” uit te werken, versterken ze de praktische en spirituele impact van het boek. Deze sectie fungeert als een inspirerend naslagwerk en zet de lezer aan tot reflectie en toepassing van de besproken principes.
Conclusie
Kwakernaak is een gepassioneerd schrijver met grote kennis van de Bijbel, waaruit hij regelmatig put om zijn werk met Bijbelcitaten te verrijken. Het boek is intrigerend in de manier waarop het patronen uit verschillende Bijbelboeken herkent en met elkaar verbindt. Deze patronen worden vervolgens gekoppeld aan specifieke momenten uit de Nederlandse (kerk)geschiedenis en gerelateerd aan de vernieuwing van de Nederlandse Kerk. De auteur lijkt te verkondigen dat Nederland hierin een unieke positie inneemt en dat (apostolische?) kerken een sleutelrol spelen in de vernieuwing van de Kerk. Of deze visie ook in andere kerkgemeenschappen en landen wordt gedeeld, komt in dit boek niet aan bod.
Contact opnemen met de auteur kan via info@bereiddeweg.nl
C. Annemieke Romein
Gepromoveerd historica (2016); wetenschappelijk onderzoekster aan de UTwente op het snijvlak van digitale geesteswetenschappen/geschiedenis; ECHA-specialiste (WWU Münster, 2024).