Kennisbank

HoogbeGAAFD Leven. Van 0 tot 100

Titel: HoogbeGaafd Leven. Van 0 tot 100 jaar.
Auteur: Marianne van Gelder.
Uitgever: Lamantijn
ISBN 9789082502800.


‘Een gaaf kristal kan al zijn vlakken laten schitteren: het licht valt naar binnen, wordt weerkaatst en toont de buitenwereld zichzelf in een bijzonder licht via de fascinerende facetten van het kristal (…) Gaafheid.’

Een fragment uit dit boek dat weerspiegelt wat de schrijfster op het oog heeft: de verschillende facetten van hoogbegaafdheid laten zien en uitnodigen tot ‘anders zijn’. Een hoogbegaafde kan zich vaak anders voelen: in zijn behoeftes wat betreft leren, maar ook op het vlak van zijn. Veel hoogbegaafden ervaren het leven als intens, zowel op vlak van denken als van voelen. De schrijfster ziet dit positief en benadrukt daarbij de vele mogelijkheden van de begaafde om nieuwe werelden te openen en nieuwe invalshoeken te verkennen. Anderzijds wil de schrijfster ook niet voorbijgaan aan het feit dan veel hoogbegaafden gedurende hun leven op één of meerdere gebieden beschadigd raken, juist omdat ze anders zijn. Veel problemen ontstaan door niet passend onderwijs tijdens de kinderjaren en onbegrip vanuit de omgeving. Door middel van inzicht in wat hoogbegaafdheid is en door een pleidooi te voeren voor de aandacht voor leerlingkwaliteiten in het onderwijs in plaats van knellende doelen en vastliggende plannen, is dit boek een gids, zodat hoogbegaafden zich goed kunnen ontwikkelen.

Dit boek beschrijft wat hoogbegaafdheid betekent voor zowel kinderen als volwassenen. Het gaat over hoogbegaafden van baby tot bejaarde. Dat maakt dit boek uniek en een goed algemeen naslagwerk voor ouders, hulpverleners en docenten. Omdat het boek zo’n groot leeftijdsbereik bespreekt en er zoveel verschillende aspecten aan bod komen, van overexitabilities tot misdiagnoses, van executieve functies tot opvoedingstips, mis ik ook wel wat diepgang. Er zijn al veel boeken geschreven waarin deze thema’s volop aan bod komen en in dat opzicht is de inhoud niet bijzonder onderscheidend van veel andere boeken over hoogbegaafdheid.

Voor diegene die nog niet veel weet van het onderwerp is het zeker een aanrader. Wetenschappelijke modellen en theorieën worden ingeleid met bijzondere levensverhalen van individuen maar bijvoorbeeld ook van families waarin mensen uit meerdere generaties aan het woord komen. Ook is het boek mooi vormgegeven met foto’s waardoor het makkelijk wegleest.

Een goed geslaagd hoofdstuk van het boek vind ik dat onderdeel waarbij de kenmerken van hoogbegaafdheid gekoppeld worden aan de verschillende ontwikkelingsfasen van een kind. Voor ouders met een hoogbegaafd kind biedt dit ondersteuning om te begrijpen wat een focus kan zijn voor hun kind in de leeftijdsfase waarin het zich op dat moment bevindt.


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Dotado test volwassenen en kinderen op hoogbegaafdheid.