Kennisbank

Hooggevoelig. Wat nu?

Hooggevoeligheid ontrafeld.

Titel: ‘Hooggevoelig. Wat nu?’
Auteur: Mirjam Bogerd
Uitgever: KokBoekencentrum.nl
ISBN: 978-90-435-3333-1

Mirjam Bogerd schrijft in ‘Hooggevoelig. Wat nu?’ in eenvoudige woorden wat hooggevoeligheid is. Voor mensen die van zichzelf weten dat ze hooggevoelig zijn, zit er heel veel herkenbaarheid in de dingen die Mirjam schrijft, terwijl er daarnaast ook voor hen nieuwe informatie in dit boekje zal staan, waarvan ze denken: ‘dat is waar, dat herken ik ook bij mezelf, dat had ik nooit met hooggevoeligheid gecombineerd’.

Maar ook mensen die denken niet hooggevoelig te zijn, omdat ze een verkeerd beeld hebben van wat dit inhoudt, kunnen er door alle informatie achter komen dat veel dingen toch wél op hun leven van toepassing zijn.
Om te beginnen vertelt Mirjam wat hooggevoeligheid is. Maar dan niet alleen puur de definitie, ze bekijkt hooggevoeligheid vanuit een veel breder perspectief en benoemt drie factoren. Daarnaast neemt ze je ook nog zijdelings mee in diverse diagnoses waarbij hooggevoeligheid lijkt op andere kenmerken binnen die diagnoses. Ook wijst ze op misdiagnoses. Oa gaat ze in op hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid. “Als je hooggevoelig bent, zul je jezelf herkennen in de complexiteit van denken (je diepere verwerking), creativiteit en rijk gevoelsleven. Als je daarbij ook hoogbegaafde bent, gaat dit proces vooral sneller, zul je eerder verveeld raken en zul je meer nodig hebben om gemotiveerd te blijven“.

Vervolgens gaat Mirjam dieper in op Hooggevoeligheid. Hoe kun je er op een natuurlijke manier mee om gaan? Dit vertelt ze aan de hand van diverse opdrachten en theoretische achtergrond in drie sleutels: zelfkennis, zelfzorg en zelfcompassie.

Ik kan je wel helpen, maar ik kan je niet opnieuw bakken.’ is een quote waar ze van uit gaat bij hulp aan hooggevoelige mensen. Hulp gaat niet alleen om zelfverbetering, maar begint steeds opnieuw met accepteren, doorvoelen en aangaan van wat er is.
Dit praktische boekje zit boordevol met interessante informatie die je geregeld dieper in jezelf moet laten doordringen. Daarnaast bieden de doe-opdrachten ook uitdaging om om te gaan met je hooggevoeligheid. Een aanrader voor hooggevoelige mensen, maar ook voor therapeuten die zicht willen krijgen op hooggevoeligheid.

Het enige minpuntje voor mij was dat er zó veel informatie staat geschreven, dat ik niet in één keer kon doorlezen, maar regelmatig even het boek moest wegleggen. Maar daar staat tegenover dat dit niet een boek is wat je maar eenmalig leest, maar wat je juist regelmatig weer kunt pakken om voor jezelf nog tips of oefeningen of informatie op te zoeken. Een aanrader als je de hooggevoeligheid in je leven wilt ontrafelen!

Dit praktische boekje over allerlei onderwerpen rondom hooggevoeligheid zit boordevol met interessante informatie die je geregeld dieper in jezelf moet laten doordringen. Veel van deze informatie moet je echt even op je in laten werken, daarom lukt het niet om het boek maar even achter elkaar door te lezen. De informatie uit dit studieboek geeft herkenning bij mensen die zich hooggevoelig weten, maar ook voor mensen die denken dat hooggevoeligheid heel anders zal zijn, blijken er verrassende gezichtspunten in dit boekje te staan. Naast de intense informatie, bieden de doe-opdrachten ook uitdaging aan om te gaan met je hooggevoeligheid. Een aanrader voor hooggevoelige mensen, maar ook voor therapeuten die zicht willen krijgen op hooggevoeligheid.

Marjan Dijkstra