Kennisbank

Uitzonderlijk talent, Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels

Titel: Uitzonderlijk talent
Auteur: Frans Corten
Uitgever: Werk en Waarde
ISBN: 9789491757846

Bestellen via website: uitzonderlijktalent.nl (hier kan ook de Engelse versie besteld worden)

Samenvatting
Het boek is geschreven door Frans Corten, een pionier op het gebied van hoogbegaafde volwassen.  Dit boek heeft hij geschreven naar aanleiding van alle cliënten die hij heeft mogen begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling vanuit zijn bedrijf Werk en Waarde. Het doel van dit boek/ deze gids is dat alle slimme, veelzijdige en gevoelige mensen (uitzonderlijk talent) meer vervulling uit hun werk en leven kunnen halen.

Het boek
De auteur heeft vele cliënten mogen begeleiden met de kenmerken van hoogbegaafdheid en beschrijft aan de hand van die ervaringen deze waardevolle gids.
Dit boek kan je helpen om de juiste keuzes te maken die bij je passen.
Als er beter en zorgvuldiger omgegaan wordt met uitzonderlijk talent, dan wordt de gehele samenleving daar beter van. Uitzonderlijk talent bloeit niet vanzelf, hier is hulp en ondersteuning  voor nodig. Net zoals in de sport eigenlijk, dar krijg je een coach toegewezen, moet je ontzettend veel oefenen om het talent uit te laten komen.
Het aandeel uitzonderlijk talent is in de GGZ, mensen met een uitkering of onder daklozen substantieel hoger dan hun aandeel in de samenleving. Een absolute gemiste kans. Rolmodellen die houvast kunnen bieden zijn er te weinig en je moet vaak op eigen houtje je weg zien te vinden.
Hoogebegaafdheid en hoogsensitief hangen nauw samen. In het boek licht de auteur de groep uitvinders er apart uit. Qua karakter en achtergrond kunnen dit verschillende mensen zijn. Ben je innerlijk gedreven om constant te zoeken naar innovatieve oplossingen voor problemen? Uitvindingen kunnen van technische aard zijn of het ontwikkelen van een psychologisch systeem of een bepaalde behandelmethode.
Het boek laat duidelijk zien hoe moeilijk het kan zijn om als persoon met de kenmerken van hoogbegaafdheid de juiste weg te vinden in het leven en tegen welke problemen je allemaal aan kunt lopen. Daarnaast leert het boek je ook dat het niet raar is wat je meemaakt en er meer mensen zijn die worstelen met het vraagstuk op het gebeid van leven en werk. Probeer volledig te aanvaarden dat er een grote kloof is en wees daar niet verwijtend over richting jezelf. Je gaat vaak gewoon veel te snel ten opzichte van de samenleving. Als je dit inziet kan het ook een kracht worden en zul je meer gewaardeerd worden en meer kunnen bereiken. Lees daarvoor dus deze gids!
Gericht op je loopbaanpad met gerichte stappen beschreven in deze gids, kun je ook daadwerkelijk verder komen om een eigen onderneming op te zetten en zo meer te werken wat dichtbij je eigen talent ligt en vanuit je eigen betekenisvolle context.
Ik sluit af met het praktische advies van de auteur: Vergeet het non-verbale aspect niet. Treed de wereld tegemoet met een vriendelijke blik!

Conclusie
Het geeft een mooie inkijk vanuit de praktijk, dus echt vanuit levensverhalen wat uitzonderlijk talent is en hoe dit zich uit. Eerlijk boek, want er zijn vele gevallen te noemen van uitzonderlijk getalenteerden die hun weg niet goed kunnen vinden in het leven. Fantastisch dat de auteur door middel van deze gids hier een bijdrage aan levert en dat er een aantal cliënten zijn die hun kwetsbaarheid hebben durven tonen om zich te laten interviewen. Al met al een mooie gids die menigeen verder kan helpen in leven en werk!

Doortje Wüllschleger

Bestuurslid Choochem